Lækker hjemmelavet falafel-sandwich

Ingredienser

Pitabrød

5 dl vand 1

1/2 dl A38

1 tsk salt

25 g gær – har du længere tid til at lade brødene hæve, kan mindre fint gøre det

2 spsk olivenolie

Ca. 700 g mel, jeg burger 1/3 fuldkornshvedemel og 2/3 almindelig hvedemel


Falafler

400 g kikærter

1 grøntsagsbouillonterning, kan undlades

1 mellemstort løg, grofthakket

2 æg

2 fed hvidløg, hakkede

1 bundt bredbladet persille grofthakket

2 tsk spidskommen

1 tsk koriander

evt. ½ tsk marsala krydderiblanding

½ tsk tørret chili

1 spsk mel eller finvalset havregryn

Salt, ca 1 tsk.

1 liter olie til stegning

 

Tahin-dressing

2 spsk tahine sesampasta

2 dl yoghurt naturel

Saften af 1 citron

Salt og peber

En god falafelsandwich er helt sikkert på min top 3 over yndlings-fastfood. Jeg ELSKER falafler, og derfor er det mærkeligt at jeg ikke har givet mig i kast med at lave dem selv før nu, taget i betragtning hvor enkelt det egentlig er. Bidt af en gal bager som jeg jo er, har jeg før lavet pitabrød, men med selve falaflen, er Nutana altid kommet mig i forkøbet (det er dem, der laver de færdig-falafler, man blandt andet kan købe i Irma).

Nuvel, efter jeg har lavet mine egne saftige, lækre og sprøde falafler, er det slut med det. Jeg er sikker på, at man kan lave nogle glimrende falafler af dåsekikærter, men jeg er endnu sikrere på, at de bliver bedre, hvis du koger kikærterne selv. Det er lidt ligesom humus, den smager bare lige lidt bedre, hvis man giver den det amount of extra loving, som der ligger i at koge sine egne kikærter. Jeg er fuld af forståelse for og stor tilhænger af nemme løsninger, men nogen gange er det godt for både mad og sjæl at give sig lidt ekstra tid. Det er umagen værd. Siger det bare …

Jeg tør ikke bevæge mig udi hvor falafler oprindeligt stammer fra, det er altid sprængfarligt område at lave teser om kulinarisk oprindelse af sådanne ikoniske retter, men at gå så langt som at sige at falafler er for mellemøsten, hvad en pølse med brød er for danskerne, er vist ikke helt ud i hampen. Vi kender dem oftest lavet med kikærter, men faktisk er hestebønner også ganske anvendt. Jeg tænker at hvide bønner også ville egne sig, men det må komme an på en prøve en anden gang.

Og så er der krydringen. Den skal være kraftig og til stede, så ikke noget med at spare der. Jeg tilsætter lidt tørret chili, det synes jeg giver et klædeligt ekstra lille kick. Mht. stegning, så brug allerhelst de olier med flest mættede fedtsyrer som kokosolie, palmeolie eller peanutolie, som alle er olier, der ikke bliver harske og toksiske ved stærk opvarmning. Jomfru olivenolie, tidselolie, solsikkeolie og sesamolie er også ok at bruge, men hold dig fra hørfrø- og rapsolie. De bliver harske og smager fælt, når de varmes op.

Sådan gør du:

Pitabrød

Lette, lækre og luftige – det er, hvad disse pitabrød er. Og så er de nemme at lave. Kan man kræve mere? Du kan undlade nigellafrøene eller evt udskifte dem sesamfrø, om du vil. Portionen her giver 8 store pitabrød, jeg kunne ikke klemme en bid mere ned efter at have spist en, og måske man i virkeligt skulle udvide til 10 brød, så passer størrelsen måske bedre til børnemaver.

Gæren røres ud i vand og A38, tilsæt olivenolie. Salt blandes sammen med ca. 2/3 af melet, dette røres godt ud i vandet. Langsomt tilsættes mere og mere mel. Rør grundigt, indtil dejen er elastisk og blank i overfladen. Det kan betale sig at bruge en køkkenmaskine til formålet, hvis du ligger inde med sådan en. Dejen må endelig ikke blive for tør, men skal bevare sin smidighed. Lad dejen hæve under et vådt vredet viskestykke til dobbelt størrelse, og del dejen i 8-10 dele. Form hver del til en flad rund bolle, og læg dem på en bageplade, der skal bruges to til denne portion. Vil du lade dejen koldthæve natten over, tilsættes blot 12 g gær i stedet for 50 g. Lad pitabrødene hæve i 20-30 min. med viskestykke over.
Pensl med mælk og drys med nigellafrø, og bag i en forvarmet ovn, først 5 minutter ved 240 g og derefter 15 minutter ved 200 g. Jeg lader brødene ligge under det fugtige viskestykke i 15-20 minutter, når jeg tager dem ud af ovnen, så de bliver bløde og medgørlige. Brødene kan fint fryses.


Falafler

Lad kikærterne ligge i blød i rigeligt koldt vand natten over, og kog dem derefter i friskt vand med en bouillonterning i ca. 1 time til de er møre. Lad dem køle. Blend med resten af ingredienserne til en ensartet masse, den skal ikke være helt fin i konsistensen. Smag til med salt. Form massen til kugler med hænderne. Jeg synes, det er nemmere end med en ske, og min erfaring siger mig, og jo glattere overfladen på de endnu ikke stegte falafler er, jo mindre risiko er der for, at de krakelerer og går i stykker under stegningen.

Steg dem i rigelig olie, den skal være godt varm , så lav gerne en lille tester først, så ved du, hvornår olien er klar. De er færdige når de er godt gyldentbrune. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Server falaflerne i pitabrøde med grønne salatblade, hakkede tomater med masser af bredbladet persille, rødløg i tynde skiver og tahin-dressing.


Tahin-dressing

Bland alle ingredienserne sammen, og smag til med salt og citron.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive