1 bakke blandet salat
1 hoved radicchio eller anden let bitter salat
4 friske figner
2-3 spsk rørsukker
2 friske abrikoser eller ferskner
50-75 g ristede hasselnødder
evt en gul eller rød peber i tynde strimler
8 skiver letristede flutes/toasts
1 fed hvidløg
8 tykke skiver gedeost
Balsamicoglace
1 ¼ dl hvid balsamicoeddike, rød kan også bruges
½ dl mørk muscovadosukker, almindelig rørsukker hvis du bruger rød baslamicoeddike
Ekstra jomfruolivenolie
Salt & peber
Dette er virkelig en af mine absolutte yndlingssalater og får straks tankerne hen på en frokost på en fransk fortovscafé. Jeg er helt tosset med gedeost, og i kombination med den søde figen, den sprøde salat, den syrligsøde og lækre balasamico-glace, denne salat kombinerer på ypperligste vis det salte med det syrlige og det søde og det sprøde med bløde. Jeg synes fignerne og fersknerne er skønne til, men en god blomme eller en moden men ikke for blød pære er også helt vidunderligt. Nødderne kan også varieres alt efter smag, både hasselnødder, valnødder og endda pinjekerner er dejligt.
Sådan gør du
Start med at lave glacen som skal over således; kog eddiken op med sukkeret og lad blandingen simre til den begynder at tykne ganske let. Stil til side. Skyl og pluk salaterne og rist nødderne på en pande til de begynder at dufte kraftigt af nødder. Skær figenerne i halve og drys dem med sukker og grill dem et par minutter i en helt forvarmet ovn indtil overfladen er let karamelliseret. Skær abrikoserne i kvarte. Gnid de ristede brød med et pillet fed hvidløg og læg gedeosten ovenpå. Grill brødene i ovnen til osten er smeltet og let gylden i overfladen og anret salaten med de grillede figener, abrikoser, peberfrugtsstrimler og de ristede nødder drysset over. Dryp med olivenolie og drys lidt salt og peber over. Læg de grillede gedeostebrød ved salaten og “kør” linjer af den syrligsøde balsamico-glace ud over. Nyd salaten med det samme.
LÆS OGSÅ: Rødbede tarte tatin med frisk gedeost og basilikum