Sukkerlage
1 liter vand
400 g sukker
Fyld
1 hel vaniljestang flækket på langs
skal fra en halv usprøjtet citron eller appelsin, (uden den hvide hinde)
1 hel kanelstang
Ca 12-14 abrikoser
Henkogning er en rigtig dejlig måde at få sommerens overflod af stenfrugter til at vare lidt længere ind i efterårs- og vintermånederne. Beskrevet kort handler det om at hælde en sukkerlage over frugterne, som herefter henkoger i vandbad i ovnen. Sukkerlagen kan smages til med alt fra citrusskal til tørrede krydderier som kanel, stjerneanis eller kardemomme, det er bare om at finde den kombination du synes bedst om. Jeg bruger altid vanilje, en evig klassiker, her suppleret op med aromatisk citronskal og kanel. Abrikoserne er rigtig dejlige med en god vaniljeis eller flødeskum, eller skåret i mundrette bidder over en portion ymer, eller måske skåret i tynde skiver i en lagkage. De er dog også dejlige i salt mad, eksempelvis det mellemøstlige køkkens sammenkogte retter, bliver endnu bedre hvis et par stykker af disse simrer med i gryden.
Denne portion giver nok til et 1 liters sylteglas, beregn ca 2 abrikoser per person hvis den spises som dessert.
Sådan gør du
Bring alle ingredienserne i koge til sukkerlagen, og prik abrikoserne jævnt omkring hele skindet med en nål, dette bevirker at de ikke sprækker under henkogningen. Lad lagen simre uden låg i ca ti minutter til sukkeret er opløst og lagen har taget godt smag af krydderierne og citronskal. Tag den hele kanelstang fra, medmindre du ønsker en meget intens kanelsmag. Skold glasset og ryst det med atamon. Læg abrikoserne i glasset og hæld den varme lage over, skruv låget på, men ikke så tæt at dampen ikke kan komme ud under henkogningen. Fyld en bradepande med 2-3 cm vand, placer den nederst i ovnen og stil glasset oveni. Tænd på 140 grader og lad glasset med abrikoser stå og henkoge i ca halvanden time. Sluk for ovnen og lad glasset nedkøle langsom inde i ovnen. Abrikoserne kan holde sig ca en uge efter åbning, men op til flere måneder i uåbnet tilstand.
Læs også: Syltede små artiskokker med hvidløg og rosmarin
Læs også: Tapenade