Ca 500 g hindbær, frosne kan også bruges
3 spsk vand
350-400 g sukker
1 vaniljestang flækket på langs
saft og skal af en halv usprøjtet citron
Hjemmelavet marmelade er meget nemt at fremtrylle, og en meget tilfredsstillende måde at få sensommerens overflod af bær til at vare lidt længere. Du kan bruge både hindbær, brombær, solbær, ribs og stikkelsbær, men sukkermængden varierer dog alt efter bær og syrlighed, så en vis tilsmagning skal der til. Personligt synes jeg vaniljen er den ultimative følgesvend til alle slags bær, men også andre mere utraditionelle smage er rigtig dejlige. Et skvæt balsamico i hindbærmarmeladen, lidt rom i solbærmarmeladen, citronskal og en smule ufortyndet hyldeblomstsaft til stikkelsbærrene, alt dette er godt. Det kan tilføjes at nogle bær, eks ribs, solbær og stikkelsbær har et højere indhold af pektin(naturligt stivelse) end jordbær, hindbær og brombær, så det kan være nødvendigt at tilføje lidt ekstra vand, så marmeladen ikke bliver alt for stiv.
Denne model er helt simpel, med blot vaniljestang og en smule citronsaft.
Sådan gør du
Anbring vand, bærrene, vaniljestang, citronskal- og saft i en gryde, og bring i kog. Lad blandingen simre i ca ti minutter, tilsæt så sukkeret og lad marmeladen koge op, og derefter simre i 5 minutter indtil den er let tyknet. Lav marmeladeprøven ved at dække bagsiden af en træske med marmelade, træk en streg med fingeren, og hvis marmeladen ikke løber, er den klar. Hæld marmeladen på et skoldet glas, og opbevar på køl efter åbning.
Læs også: Tapenade
Læs også: Dips