500 g sesamfrø
1-1 ½ dl soya
2-3 spsk riseddike, ( den er ikke så sur som andre eddiker, og egner sig bedst her, men i en snæver vending, så brug almindelig hvid balsamico)
1 stort fed hvidløg
1 halv rød chili, eller mere, hvis du synes, smag dig frem
3 spsk ahornsirup eller agavesirup, alm. Sirup kan også anvendes
saften fra en lime eller en halv citron
2 spsk sesamolie
1 ½ dl neutral olie, men en af god kvalitet. Gerne koldpresset. Jeg bruger også ekstra jomfru olivenolie, hvis jeg kun har det, men den giver en smule smag.
Vand
Salt
En dressing. Er det alt? Til det kan jeg kun svare klart og ærligt: Nej!
Nogen gange fylder lidt meget. Nogen gange er det de små ting, som betyder alt for det samlede indtryk. Nogle gange er lidt stort. Sådan er det i livet og sådan er det i madlavning. Gomadressing er en dressing der forvandler. Den består mestendedels af sesamfrø, så selvfølgelig er det en god start, hvis du bryder dig om dem. Jeg gør. Dernæst noget sødt, noget salt, noget stærkt og noget syrligt. Sesamfrøene har selv en let bitterhed midt i alt det nødde-agtige, og wupti, på magisk vis er alle smage repræsenteret. Sødt, bittert, salt, surt og så snyder det stærke sig med. Og det er lige præcis det der opsummerer det magiske ved denne dressing.
LÆS OGSÅ: Rød peber- & valnøddepesto
Den samler alle smagskomponenter i sig, og derfor fremhæver den også smagen i alt, hvad du drypper den på. Dampede grøntsager får et løft, grillet kød trækker på smilebåndet, nudler, ris og sågar kartofler bliver kun bedre. Selv en sandwich får nyt liv. Derfor er denne dressing en uundværlig everyday basic. Jeg laver den i store portioner, fryser ned og tager op efterhånden. Mine børn elsker rå grøntsager og en skål goma før maden. Og det er altså ikke fordi jeg er en ultra-tjekket mor, som har trylle-børn der foretrækker gomadressing og råt grønt fremfor et stykke chokolade. Men de kan godt lide, faktisk rigtig godt. Og set i lyset af hvor sund en dressing det faktisk er, så er det da værd at gøre forsøget, hvis du har små poder i hjemmet.
Prøv den. På grønt, på salaten, på kød, kylling eller fisk. Den er god, og du vil ikke fortryde det.
LÆS OGSÅ: Forårsmayo
Sådan gør du
Rist sesamfrøene på en pande indtil de begynder at ”snakke” og hoppe på panden
Lad dem riste mens du vender dem rundt i nogle minutter indtil de dufter kraftigt af sesam
Blend dem med alle 1 dl soya, 2 spsk eddike, hvidløg, chili, ahornsirup, citronsaft og sesamolie indtil saucen er tyk og cremet
Hæld nu vand i i en tynd stråle til konsistensen er som en cremet dressing
Husk den skal være så tynd at den kan hældes, men stadig så tyk at den hænger på en rå gulerød og ikke føles vandet
Smag nu til med både surt, sødt, salt og stærkt i form af citronsaft, sirup, soya og evt lidt mere chili, til den er som gerne vil have den
Opbevar køligt eller på frys