Flødeboller

Nikolaos Strangas netop udkomne bog: Desserter fra Strangas, er et overflødighedshorn af skønne, lækre opskrifter, som ligner en million, men som, ifølge skaberen selv, faktisk er overskuelige at lave. Bogen er bygget op på ”byggestens-model” - måden med grundopskrifter, eller essentials, som Nikolaos kalder det, i starten, og efterfølgende opskrifter på forskellige dessertkager hvor Nikolaos anvender og sammensætter grundopskrifterne.
Ingredienser

Flødeboller

200 g rå tærtedej (se opskrift nederst)

25 g lys sirup

225 g almindeligt hvidt sukker

1/4 vaniljestang – eller 15 g lakridspulver 

3/4 dl vand

125 g æggehvider

500 smeltet, tempereret chokolade 55-60% 

 

Tærtedej

Giver små 300 g færdig dej

60 g stuetempereret smor

1 knsp fint salt

15 g mandelmel, eller smuttet hele mandler, blendet helt fint

45 g flormelis

115 g hvedemel

 

Nikolaos Strangas’ bog: ‘Desserter fra Strangas’, er et overflødighedshorn af skønne, lækre opskrifter, som ligner en million, men som, ifølge skaberen selv, faktisk er overskuelige at lave. Bogen er bygget op på ”byggestens-model” – måden med grundopskrifter, eller essentials, som Nikolaos kalder det, i starten, og efterfølgende opskrifter på forskellige dessertkager hvor Nikolaos anvender og sammensætter grundopskrifterne. Bogen er overskuelig i sin opbygning og holdt ren og enkel i sit stilistiske udtryk. Helt klart en anbefalelsesværdig bog om det søde køkken, hvis du går med en dessertkok i maven – hvad enten det er en uerfaren eller mere erfaren én af slagsen. 

LÆS OGSÅ: Kokos-hindbærsnitter

ChriChri bringer her Nikolaos Strangas’ opskrift på hans yderst vanedannende flødeboller 😉

Flødeboller
Flødebollerne kan laves med vanilje eller lakrids i skummet, ligesom du kan udskifte mine tærtedejsbunde med marcipan, hvis du bedre kan lide det (se tip nederst).

Giver ca. 20 stk.

Sådan gør du
– Lav bunde til flødebollerne ved at rulle tærtedejen helt tyndt ud, ca. 4-5 mm.
– Udstik 20 cirkler af dejen – brug en kagering eller udstikker med en diameter på ca. 4 cm.
– Bag bundene i en forvarmet ovn ved 170° i 7-8 minutter.
– Tag bundene ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.
– Kom sirup, sukker, flækket og udskrabet vaniljestang (eller lakridspulver) og vand i en gryde, og varm det op til 120°. 

Pisk æggehviderne langsomt med en håndmixer, indtil massen er tyk og skinnende. Tilsæt derefter sukker-sirup blandingen i en tynd stråle og under piskning. Fortsæt med at piske ved mellem hastighed, til marengsen er afkølet. Fyld den i en sprøjtepose med rund tylle. Sprøjt marengsen på bundene i passende toppe – pas på ikke at komme for meget marengs på!

Lad flødebollerne tørre i 1 time ved stuetemperatur, inden du overtrækker dem.

Dyp til slut flødebollerne i den smeltede, tempererede chokolade, og sæt dem med bunden nedad på en plade med bagepapir. Lad flødebollerne køle af og størkne i køleskabet, inden du spiser dem.
De færdige flødeboller kan holde sig i 4-5 dage i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur.

Tip: Du kan udskifte tærtedejsbundene med marcipanbunde. Marcipanbunde skal ikke bages efter udstikning, men blot tørre et par timer ved stuetemperatur, inden flødebolleskummet sprøjtes ud på dem.

Tærtedej

Sådan gør du
– Kom smørret i en skål. Tilsæt salt, mandelmel, flormelis, æg og 30 g af melet.
– Rør ingredienserne sammen i en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge. Når dejen er jævn, tilsætter du de sidste 85 g mel og rører dejen sammen.
– Dæk dejen med husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i ½ til 1 time.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide