Mørdej
260 g hvedemel
125 g smør
75 g flormelis
1 lille æg
Fyld
125 g marcipan
125 g sukker
125 g blødt smør
Ca 5 mellemstore syrlige æbler, gerne danske
2 spsk sukker til drys
Denne tærte er i al sin herlighed meget enkel. Til gengæld kan man smage de få elementer, som tærten består af, helt tydeligt. Smørrets fedme og sprødhed, marcipanens nøddeagtige sødme og æblernes aromatiske syrlighed går op i en fuldendt treenighed her. Spis den med fed creme fraiche eller kold flødeskum, det er paradis i mund. Her er anvendt en firkantet form, men man kan også bruge en rund. En rund skal være ca. 28 cm i diameter.
LÆS OGSÅ: Jordbær-rabarbertærte med maregnslåg
Sådan gør du
Bland mel og flormelis sammen og gnid smørret heri
Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen sammen, den skal kun æltes kortvarigt, så bevarer den sin porøse sprødhed bedst
Pak dejen ind i film og lad den hvile på køl i en halv time
Til fyldet piskes smørret med sukker og marcipan til en blød cremet remonce, som får lov at stå på køkkenbordet til mørdejen er færdig med at hvile
Skær derefter æblerne først i både og derefter i meget tynde skiver
Smør tærteformen med lidt smør og drys efter med en smule mel
Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og læg den forsigtig over i formen og tryk dejen let ind i kanten
Det kan være lidt tricky at få dejen over i formen, men fortvivl ikke hvis den går lidt i stykker, den kan sagtens trykkes sammen i formen
Spred remoncen over dejen og læg æblerne i et tæt mønster rundt i hele formen
Drys med et tyndt lag sukker
Bag tærten ved 170˚ varmluft i ca. 30 minutter til kanten af mørdejen er mørkt gylden og lad den køle af i tærteformen på en rist indtil den serveres
LÆS OGSÅ: Kage Liv: Æbledessert