Til formen
1 spsk blødt smør
2 spsk sukker
2 spsk kokosmel
Dej
300 g smør
325 g sukker
4 store æg
350 g mel
1 strøget tsk bagepulver
¼ tsk fint salt
1 tsk stødt kardemomme
6 syrlige æbler, f.eks. Ingrid Marie
2 spsk sukker
Ca 40 g smør i meget tynde skiver
En klassisk æble-skærekage, blot med et ordentlig skud stødt kardemomme, som står vidunderligt til æblerne. Jeg elsker de her lidt ydmyge kager, som, når de laves med kærlighed og gode råvarer, ofte er så meget bedre end de mere pompøse blærekager, som virkelig ser ud af meget. Det er smagen der tæller, og den her kage smager bare sindssygt godt. Bum!
Sådan gør du
Start med at smøre en springform på 26 cm med smørret og drys derefter med sukker og kokosmel. Kokosmelet blandet med sukkeret giver en supersprød og sukret, let nøddeagtig skorpe. Sæt til side imens dejen laves. Pisk smørret med sukkeret i 4-5 minutter til blandingen er luftig og let. Pisk nu æggene i et efter et. Vend mel, bagepulver, salt og kardemomme sammen i en skål og sigt det i dejen, pisk kortvarigt til den akkurat er ensartet og glat i konsistensen. Skær æblerne i tykke både, jeg beholder altid skrællen på, og læg halvdelen i bunden af springformen. Skrab dejen ovenpå med en dejskraber og glat overfladen af. Tryk de sidste æblebåde på tværs ned i dejen, drys med sukker og fordel smørret i tynde skiver ovenpå dejen. Det giver en virkelig lækker sprød og let karamelliseret overflade på den færdige kage. Bag kagen i ca. 50-60 minutter på midterste rille ved 180˚, tjek med en kødnål at kagen er gennembagt og der ikke hænger noget dej ved. Det kan være kagen skal have lidt længere. Lad den køle af og spis i tykke skiver. Mmm….
Læs også: Klassisk fransk æbletærte
Læs også: Bagte æbler med kokos/kanelis