Dej
5 dl kold sødmælk
50 g gær
1 æg
1 kg hvedemel
150 g sukker
10 g salt
15 g stødt kardemomme
150 g smør
Remonce
200 g blødt smør
200 g sukker
5 g stødt kanel
Pensling
1 æg
Opskriften på kanelsnurrer skylder jeg norske Morten Schakenda fra Bageriet i Lom. Efter at jeg første gang smagte hans kanelsnurre i forbindelse med en madkonference, kan jeg ikke spise noget, der smager af kanel, uden at komme til at tænke på den. Utallige forsøg på at bage snurrerne gav ikke det ønskede resultat, så til sidst måtte vi en tur ud i den norske vildmark for at hente opskriften hjem til Meyers Bagerier.
Giver 12 stk.
LÆS OGSÅ: Chokoladekage med saltkaramel-ganache
Sådan gør du
Smuldr gæren ud i sødmælken og tilsæt sukker, salt, kardemomme og melet lidt ad gangen
Ælt dejen uden smør til den er ganske elastisk og smidig, tilsæt derefter smørret lidt ad gangen og bliv ved med at røre til smørret er helt absorberet i dejen
Form dejen til en kugle og lad den hæve under et fugtigt viskestykke
Imens dejen hæver blandes ingredienserne til remoncen til en cremet konsistens
Det er vigtigt, at bløddejen får lov til at hvile, både efter en tur i røremaskinen og når den er æltet i hånden; det kan den gøre et koldt sted som i køleskabet eller et lunt sted som på køkkenbordet (hvis du skal bruge dejen hurtigt)
Hviletiden gør, at dejen får tid til at optage den sidste væske, og samtidig får den lov til at ”slappe af” – det har den behov for, fordi du under æltningen har hevet og trukket i dens glutenstrenge. Derfor vil du opleve, at dejen trækker sig sammen – lidt ligesom en elastik – hvis du arbejder videre med den med det samme. Så pak dejen ind i køkkenfilm, eller kom den i en plastikbøtte med låg eller film over. Stil den enten på køkkenbordet eller i køleskabet. På køkkenbordet skal den stå i ca. ½-1 time. I køleskabet kan den sagtens stå natten over.
Afhængigt af, hvad du skal lave, kan det være en fordel at sætte dejen på køl, fordi en kold dej er lettere at forme og skære i end en lun. Men vær opmærksom på, at hævetiden på den kolde dej efterfølgende vil være længere, end hvis dejen har hvilet lunt.
Når dejen har hvilet, er det tid til at forme dine kanelsnurrer, brug her vejledningen fra billederne.
Hvis du oplever, at dejen trækker sig sammen, når du ruller den ud, har den måske ikke hvilet nok og er ”stresset”. Så kan du dække dejen til og vente 5 minutter.
Sæt bagværket på en bageplade, som er smurt eller dækket med bagepapir, og lad dejen hæve. Mens dejen hæver, slapper den af, så gæren kan få lov til at gøre sit arbejde.
Læs også: Flødeboller
Under hævningen skal du holde øje med størrelsen på dejen: Den skal hæve til næsten dobbelt størrelse. Hvor lang tid det tager, afhænger af, hvor varm din dej er, og hvor varmt der er i lokalet. Det er vigtigt, at dejen er dækket til, mens den hæver, for at undgå, at overfladen tørrer ud og sprækker (hvis overfladen alligevel er blevet lidt tør, kan du pensle den med sammenpisket æg.)
Bag kanelsnurrerne i ca. 10-15 minutter ved 200° varmluft
Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af
Tip: Prøv at bruge groft, mørkt rørsukker i stedet for det fine, hvide sukker. Det giver en dybere smag.
Opskriften er et uddrag fra Meyers bageskole. Læs mere om bogen her.