300 g hvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
1 dl olie
200 g sukker
100 g smeltet smør
1 ¾ dl kærnemælk
2 æg
Korn af ½ vaniljestang
150 g frosne eller friske solbær
150 g hvid chokolade
Jeg har længe forsøgt at komme frem til den perfekte muffinsopskrift, og nu synes jeg endelig jeg har fundet den. Disse muffins bliver saftige og luftige og gør sig godt som ’eftermiddags-treat’, men de er også dejlige at have med som det søde indslag til morgenmaden eller på brunchbordet. Du kan helt eller delvist skifte hvedemelet ud med grahamsmel eller speltmel, hvis du vil have en lidt grovere muffin. Jeg synes, æble-kanel eller pære-ingefær egner sig bedst her. Laver du muffins med bær, så kan du også skifte en tredjedel af melet ud med polenta (groft majsmel). Det giver en rar, kornet struktur og et twist til smagen. Jeg har i øvrigt succesfuldt haft en rest dej stående i køleskabet natten over og så bagt resten af mine muffins dagen derpå, og det havde de tilsyneladende ikke noget imod.
12-15 stk.
Sådan gør du
Bland mel, bagepulver og natron. Pisk olie, sukker og smør i en skål, til det er lyst og luftigt. Vend forsigtigt melet og kærnemælken i æggeblandingen. Her gælder det om at røre så lidt som muligt, så snart ingredienserne er løseligt blandet. Jo mindre du rør, jo luftigere og lette bliver dine muffins. Det gør ikke noget, at dejen ser klumpet ud – tværtimod skal den faktisk helst være det. Vend til sidst det ønskede fyld i. Fyld muffinsformene ca. en tredjedel op og bag dem i i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og ikke giver efter, når du forsigtigt trykker på dem. Muffins er bedst samme dag, de er bagt, men kan også fint holde sig friske til dagen efter i en lufttæt beholder.
Tips
Hvis du har lyst til at prøve nogle andre varianter end ovenstående, så er der lidt inspiration her. Skift blot solbær og hvid chokolade ud med en af nedenstående:
Æble-kanel
Skær nogle faste, syrlige æbler ud i både, vend dem i 1 spsk kanel og 2 spsk sukker, og vend dem i dejen. Lad toppen af en æblebåd stikke op af hver muffin.
Pære-ingefær
Vend 1 tsk stødt ingefær i dejen sammen med melet. Skær pærerne i tynde både, og vend dem i til sidst.
Birkes-citron
Vend saften og skallen af en øko-citron i dejen sammen med ½-1 dl blå birkes.
Rabarber-kokos
Skær 1-2 stænger rabarber ud i 2-3 cm lange stykker alt efter stænglens tykkelse og vend dem i dejen sammen med 1½ dl kokos.
Blåbærmuffins
Vend 150-200 g blåbær i dejen.