400 g grovvalsede havregryn, her er brugt glutenfri, de fås bl.a. i Irma
2 dl groft kokosmel eller kokosflager
1 ½ dl græskarkerner, også solsikkerkerner og sesamfrø er godt
1 ½ dl rosiner
150 g grovhakkede mandler
150 g honning eller agavesirup
200 g crunchy peanutbutter
200 g kokospalmesukker eller lyst muscovadosukker, erstat evt med sukrin gold
200 g smør eller ekstra jomfru
Kokosolie
½ tsk rent vaniljepulver
½ tsk flagesalt
Flapjacks minder jo til forveksling om muslibarer, dog synes jeg de udmærker sig ved at være endnu mere klistrede og ja, lækre. Da jeg havde lavet denne version med kokos, peanutbutter og græskarkerner, var jeg nødt til at dele den med jer. De er nemlig vanvittig gode. Virkelig! Selvfølgelig forudsat at man kan lide peanutbutter, men det kan jeg! Og mens jeg sidder og skriver dette, tænker jeg på hvor lækkert det også ville være at lave dem med eksempelvis hasselnøddesmør, åhh…. Flapjacks er en perfekt madpakke-forkælelse, de er gode til en kop te, som snack, efter sport, eller egentlig bare når du har lyst til noget. Et eller andet godt. Normalt er de proppet med sukker, men jeg har lavet dem med kokospalmesukker her, så er de lidt mere skånsomme overfor blodsukkeret, dog skal man ikke lade sig narre. Det er kalorieholdige sager, (men på en god måde), som gør dem super velegnede til efter en god omgang træning. Der er masser af gode fedtstoffer i både kokos, peanutbutter og græskarkerner, vælg dog en økologisk peanutbutter, da den har ikke tilsat fedtstof og sødemiddel. De tørrede bær/frugter kan du undlade eller skifte ud som du lyster. Tranebær er rigtig dejlige med deres lidt syrlig-bitre smag, men også tørrede abrikoser eller dadler smager skønt – husk at hakke dem groft.
Giver ca. 20 flapjacks.
Sådan gør du
Tænd ovnen på 160˚ og beklæd en lille bradepande med bagepapir. Bland alle de tørre ingredienser i en skål og anbring honning, peanutbutter, kokospalmesukker og smør/kokosolie i en gryde og varm det op under svag varme til konsistensen er som en tynd karamel. Bland grundigt med de tørre ingredienser og tryk blandingen godt ned i bradepanden. Det er vigtig at den trykkes godt sammen til en jævn ”kage”, jo tættere, jo mindre ”krumlet” bliver de færdige flapjacks. Bag i ca 20-25 minutter på midterste rille, pas på at den ikke bliver for mørk i siderne, lidt kan ikke undgås. Lad den køle helt af inden den skæres i firkanter. De kan holde sig i en lufttæt beholder med bagepapir imellem lagene i op til en uge. Opbevar tørt.
Læs også: Muffins med solbær & hvid chokolade
Læs også: Citron-kage