3 store æg
100 g kokospalmesukker
½ dl agavesirup
2 ½ dl nøddesmør, her er brugt cashewsmør
½ tsk havsalt, gerne Maldon flagesalt
½ tsk rent vaniljepulver
2 tsk bagpulver
125 g god, mørk chokolade, grofthakket
100 g hele nødder, hasselnødder, mandler, peanuts eller valnødder, alt efter hvad du foretrækker
En sund kage som også smager godt, er absolut ikke en konstellation man skal tage for givet. Jeg er normalt ret skeptisk over for kager som hverken indeholder smør, tilsat sukker eller mel, fordi, – in my opinion, så er de altså i 99 % af tilfældene ikke særlig interessante. Og i øvrigt vil jeg til enhver tid insistere på, at laver du en kage af gode, rene, økologiske råvarer såsom gult smør, gyldent rørsukker, saftigt og friskt hvedemel uden diverse forbedring- og konserveringsmidler og dejlige friske æg med gule blommer, så er det IKKE usundt. Men det er en anden snak, og nok ikke én af dem som kan tages på 10 minutter.Men nu til kagen. Fordi denne kage er rent faktisk VIRKELIG GOD. På trods af at den er lavet uden hverken mel, sukker og smør. Æggene kan du ikke komme udenom, det er dem der laver konsistensen, så en decideret vegansk kage er det ikke. Men men, lad os hellere snakke om hvad den her kage ER, i stedet for hvad den ikke er. Konsistensen er lige som man gerne vil have den; saftig, tung, på den gode måde, sprød i kanterne på grund af den rigelige mængde nøddesmør, en dyb nøddeagtig smag og duft og med små fortryllende lommer af god, mørk chokolade. Den har en vis ”chewyness”, præcis som man elsker det fra en almindelig brownie. En virkelig vellykket hybrid imellem en cookie og en brownie, som oveni købet ikke begår vold imod dit blodsukker men tværtimod fylder dig med gode, nærende, velsmagende kalorier. Whats not to like??!! Jeg har forsøgsvis eksperimenteret med at lave kagen med både min hjemmelavede cashewnøddesmør og færdigkøbt peanutbutter, og begge dele var dejligt, selvom cashew-versionen helt klart toppede. Jeg tænker mit næste eksperiment bliver med en hjemmelavet hasselnøddesmør, jeg kan ikke forestille mig andet end at den dybe, mørke hasselnøddesmag er helt vidunderlig her.
Sådan gør du
Pisk alle ingredienserne sammen til en blank og ensartet dej, vend 2 tredjedel af chokoladen i. Spred dejen ud i en lille bradepande ca 20×15 cm med bagepapir i bunden og fordel resten af chokoladen over. Stik nødderne ned og bag kagen i ca. 20-25 minutter ved 175˚ indtil den er sprød i kanten, men stadig blød i midten. Lad den køle helt af før den skæres i stykker og serveres.