Lemoncurd
Revet skal af 2 usprøjtede citroner
1 ½ dl citronsaft
200 g sukker
125 g smør
3 store æggeblommer
1 lille æg
Mørdej
200 g hvedemel
50 g mandelmel
125 g koldt smør i tern
50 g flormelis
1 bæger pasteuriseret æggeblomme
Hvem er det egentlig som disser englændernes madkultur? Not me. Dem der har opfundet lemoncurd, scones og traditional fishpie vil altid have plusser i min madbog. Ja, måske kommer jeg aldrig helt til at dåne over marmite og kidneypie (nyre-tærte), men hey, there should always be room for mistakes! Og lemoncurd, som i øvrigt også fint kan laves med både lime, mandarin og appelsin, blot sidstnævnte ikke står alene, de skal have citron eller limesaft også, ellers mister curden sin karakteristiske ziiing og syrlighed, er uden tvivl en virkelig dejlig ting. Jeg vil til min død insistere på, at det er den absolut bedste måde at få sit indtag af c-vitamin på! Cremet, sødmefuld og stadig med den skarpe syrlighed fra både citronerne. Perfekt til et stykke ristet brød, i lagkagen eller som her, i en enkel citrontærte, som smager skønt med lidt letpisket flødeskum eller måske lidt friske hindbær eller jordbær. Denne mængde rækker til en større tærteform 24-26 cm eller 3 små tærteforme 10 cm.
Sådan gør du
Lemoncurd – Riv skallen af citronerne og limen med den fine side af rivehjernet og pres derefter saften fra citronerne. Pisk smør sukker cremet og tilsæt først æggeblommerne og derefter det hele æg en af gangen. Tilsæt til sidst citron- og limesaft og salt. Hæld blandingen i en gryde og varm op over svag varme og konstant omrøring. Curden vil tykne lige før kogepunktet. Hvis uheldet skulle ske at curden bliver for varm og ægget klumper lidt, så skynd dig at tage den af varmen, pisk grundigt og kør blandingen igennem en fintmasket si. Hæld den lune lemoncurd på skoldede glas.
Mørdej – Bland mel, mandelmel og smør og smuldr massen til det ligner grov rasp. Tilsæt flomelis og æggeblomme og ælt hurtigt dejen sammen til den er ensartet. Pak mørdejen ind i film og lad den ligge køligt i ca 30 minutter. Smør en tærteform med løs bund med fedtstof. Tænd ovnen på 180˚ og rul mørdejen ud til en tykkelse på 3-4 mm på et melstrøet bord og læg den forsigtigt over i tærteformen. Tryk siderne let ind og kør en kagerulle over siderne så den overskydende dej fjernes. Prik mørdejen i bund og sider og bag den i 20 minutter til den er let gylden.