[single_post_category_name]

Abrikostærte med kardemomme

Jeg har noget med tærter. Den helt enkle, simple tærte som bare består af en sprød mørdejsbund, frugt, rørsukker og måske en smagsgiver som citronskal, vanilje, eller som i dette tilfælde kardemomme, er, når alt kommer til alt, nok min yndlingstærte. Man skal ej kimse af flødeskum, konditorcreme, marcipan, smørcreme, chokoladetrøffel, italiensk marengs og hvad man ellers kan finde på at servere eller garnere diverse tærter med, det kan være ganske vidunderligt og helt på sin plads, men det er den helt enkle version, som har mit hjerte. Måske er det fordi den virker så simpel, så undseelig, at man ved første øjekast kan komme til at rubricere den som kedelig. Den praler ikke, og gør ikke meget væsen af sig, det er først, når man sætter tænderne i den på én gang er sprøde og smeltende smør-mættede mørdej i liftligt sammenspil med den bløde syrligsøde frugt, at man forstår, hvor godt det enkle kan være. Og når vi nu er i det poetiske hjørne, så er der da noget over abrikosens lysende orange let-dunede ”kind”, som man kun kan elske! Her i Skandinavien står den lidt i skyggen af sin storesøster, ferskenen, som er mere robust og har en kraftigere smag. Det skylde i modsætning til ferskner, at abrikoser høstes før de er færdigmodnede, og desværre taber en del af deres smag i modningsprocessen, som slutter, når frugten plukkes fra træet. Men er man heldig i løbet af sommeren at støde på dem i sydeuropa eller asien, måske endda stadigt hængende på træet, så har de en vidunderlig, delikat og karakteristisk smag af sødme og syrlighed, som man oplever det hos tørrede abrikoser, blot langt saftigere. De er helt perfekte at bruge i en tærte som denne, fordi både citronsaft og sukker får abrikossmagen til at træde tydeligere frem. De hele kardemommekapsler kan konverteres til almindelig stødt kardemommepulver, men dog får du ikke den samme klare smag, som ved hel kardemomme, synes jeg. Det allerbedste er at knuse kapslerne let, tage de små frø ud og banke dem til groft pulver selv – så lover jeg at du får fuld kapow på kardemommen! Jeg havde bare lyst til at få kapslerne med på billedet, fordi jeg synes de så så fine ud. Jeg serverede tærten med flødeskum vendt med drænet yoghurt og honning, det var helt perfekt! Syrligt, sødt og mildt rundet af flødeskummet.

Sådan gør du

Bland mel, mandelmel og smør og smuldr massen til det ligner grov rasp. Tilsæt flormelis og æg og ælt hurtigt dejen sammen til den er ensartet. Pak mørdejen ind i film og lad den ligge køligt i ca. 30 minutter. Smør en tærteform med løs bund med fedtstof. Tænd ovnen på 180˚ og rul mørdejen ud til en tykkelse på 3-4 mm på et melstrøet bord og læg den forsigtigt over i tærteformen. Tryk siderne let ind og kør en kagerulle over siderne så den overskydende dej fjernes, dog ikke hvis du bager i en støbejernspande, så skærer du blot overskydende dej fra.

Sæt tærtebunden i køleskabet en halv time. Skær abrikoserne i kvarte og fordel over tærtedejen, dryp med citronsaft og drys med sukker og fordel kardemommen over. Fold kanten af tærtedejen ned over abrikoserne og bag tærten i ca 35-40 minutter ved 175˚ i midten af ovnen. Pisk fløden til skum og vend med yoghurt og honning og server til den lune tærte.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide