Kringledej
300 g. mel
200 g. blødt smør
50 g. gær
3 spsk. sukker
¼ tsk salt
2 æg M
Fyld
400 g. marcipan
3 æggehvider
3 spsk. smør
3 spsk. sukker
Kringler er næsten en uddød race, hvilket er super ærgerligt, da jeg elsker kringler. Her mener jeg kringler, som er lavet påden rigtige måde, ikke af wienerbrød, men af gærdej. Kringler er nemme at lave og lige til at gå til, så uddød eller eller ej, så kan vi heldigvis selv gå i køkkenet og lave denne skønne kage.
Sådan gør du
Start med at lave kringledejen ved at opløse gæren i sukkeret. Tilsæt derefter de to æg, herefter tilføjer du mel, smør og sukker til blandingen. Bland dejen sammen og ælt den kortvarigt til den er nogenlunde ensartet. ælt dog ikke mere end et minuts tid, ellers mister kringlen den porøse, lækre lethed, fordi æltningen får glutennettet til at udvikle, hvilket gør dejen mere smidig og sej. Lad den hæve under et fugtigt klæde i en halv time. Fordel den ud på en bageplade beklædt med bagepapir og klap den let ud til et rektangel.
Herefter laves fyldet. Bland marcipan, æggehvider, smør og sukker i en skål, og ælt fyldet med fingrene. Har du en røremaskinen, kan den ogsåtages i brug. Fordel fyldet over kringledejen og saml kringlen ved at trække ydersiderne ind mod midten. Tryk dejen sammen i midten.
Pensl kringlen med æggeblommerne og drys med mandler og sukker. Bag kringlen ved 290˚ i 30-35 minutter eller indtil den er gylden.
Tip: Ønsker du at ”spice” din kringledej op, kan du sagtens tilføje æblekompot, syltet appelsinskal, rosiner eller en helt fjerde ting til dejen, det giver et skønt syrligt pift til dejen.