Den søde tand

Sommer Falster kringle

Sommer Falster kringle
Ingredienser

Kringledej

300 g. mel

200 g. blødt smør

50 g. gær

3 spsk. sukker

¼ tsk salt

2 æg M

 

Fyld 

400 g. marcipan

3 æggehvider

3 spsk. smør

3 spsk. sukker

Kringler er næsten en uddød race, hvilket er super ærgerligt, da jeg elsker kringler. Her mener jeg kringler, som er lavet påden rigtige måde, ikke af wienerbrød, men af gærdej. Kringler er nemme at lave og lige til at gå til, så uddød eller eller ej, så kan vi heldigvis selv gå i køkkenet og lave denne skønne kage.

Sådan gør du

Start med at lave kringledejen ved at opløse gæren i sukkeret. Tilsæt derefter de to æg, herefter tilføjer du mel, smør og sukker til blandingen. Bland dejen sammen og ælt den kortvarigt til den er nogenlunde ensartet. ælt dog ikke mere end et minuts tid, ellers mister kringlen den porøse, lækre lethed, fordi æltningen får glutennettet til at udvikle, hvilket gør dejen mere smidig og sej. Lad den hæve under et fugtigt klæde i en halv time. Fordel den ud på en bageplade beklædt med bagepapir og klap den let ud til et rektangel.

Herefter laves fyldet. Bland marcipan, æggehvider, smør og sukker i en skål, og ælt fyldet med fingrene. Har du en røremaskinen, kan den ogsåtages i brug. Fordel fyldet over kringledejen og saml kringlen ved at trække ydersiderne ind mod midten. Tryk dejen sammen i midten.

Pensl kringlen med æggeblommerne og drys med mandler og sukker. Bag kringlen ved 290˚ i 30-35 minutter eller indtil den er gylden.

Tip: Ønsker du at ”spice” din kringledej op, kan du sagtens tilføje æblekompot, syltet appelsinskal, rosiner eller en helt fjerde ting til dejen, det giver et skønt syrligt pift til dejen.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *