Mørdej
200 g hvedemel
50 g mandelmel
125 g koldt smør i tern
50 g flormelis
1 bæger pasteuriseret æggeblomme
Karamel
1 dåse kondenseret mælk
2 spsk smør
2 spsk fløde
1 tsk havsalt
1 drys vaniljepulver
Chokoladetop
200 g mørk chokolade
3 spsk smør
Drys med havsalt
Nå! Kære venner, det kan godt være at jeg nogle gange fortolker fredagslækkerier lidt for frit, vil nogen måske mene. Og jeg indrømmer også gerne, for allerede nu at afværge enhver form for beskyldninger, at lækkerier i min bog er noget sødt. Kage, dessert eller snack, men i hvert fald sødt. Men nogen gange synes jeg mig nødsaget til at lade som om at lækkerier også kan være noget salt, og måske endda sundt, (selvom jeg i virkeligheden ikke synes det) og derfor er der fredage her på ChriChri, som er sundere og grønnere end andre, selvom overskriften hedder fredagslækkert.
LÆS OGSÅ: Syndige fredagskager – karamelsnitter
Det er så ikke tilfældet her, skal jeg love for. Denne tærte er hverken grøn eller sund, og dog. Jeg er indædt believer af, at det er sundt at nyde, derfor vil jeg faktisk mene at denne kage er utrolig sund. For din sjæl. Som afsender har jeg friheden til at definere mine ord som jeg vil, og derfor er denne kage sund. Bum, færdig! Lav den, spis den og græd. Af lykke. God weekend!
Sådan gør du
Start med at lave karamellen, da den skal koge ret lang tid inden den er færdig (til gengæld er det en foolproof måde at lave den på)
Læg dåsen med kondenseret mælk i en gryde med vand så det dækker, og bring vandet i kog
Lad den simre sagte, og suppler op med vand, så dåsen hele tiden er dækket
Lad den koge i 2 ½ time, og tag den op, åbn dåsen og skrab karamellen ud
Hæld i en kasserolle og tilsæt fløde, smør, vanilje og havsalt og lad den simre i 10 minutter under omrøring med en træske til konsistensen er ensartet
Man kan principielt bruge karamellen efter den har kogt og undlade step to med at tilsætte fløden m.m., men jeg synes både smag og konsistens forbedres, og eftersom karamellen spiller hovedrollen her, så gør dig selv den tjeneste at gøre det
Konsistensen skal være tyk, men blødere end når den lige tages ud af dåsen
Hvis du synes, så tilsæt en smule mere fløde – karamellen tykner når den køler
Sæt til side og lav tærtebunden
Bland mel, mandelmel og smør og smuldr massen til det ligner grov rasp
Tilsæt flormelis og æggeblomme og ælt hurtigt dejen sammen til den er ensartet
Pak mørdejen ind i film og lad den ligge køligt i ca 30 minutter
Smør en tærteform med løs bund med fedtstof
Tænd ovnen på 180˚ og rul mørdejen ud til en tykkelse på 3-4 mm på et melstrøet bord og læg den forsigtigt over i tærteformen
Tryk siderne let ind og kør en kagerulle over siderne så den overskydende dej fjernes
Prik mørdejen i bund og sider og bag den i 20 minutter til den er let gylden
Lad den køle ned og hæld så karamellen på
Sæt køligt i mindst et par timer
Når tærten har sat dig, laves chokoladetoppingen ved at smelte chokolade og smør under meget lav varme, eller i vandbad
Rør forsigtigt indtil smørret er helt inkorporeret i chokoladen
Fordel chokoladecremen på karamellen, vent et par minutter til den ikke er helt flydende, og drys så med flager af havsalt, eks. Maldon salt
Sæt kagen køligt inden servering
Note: Karamellen har bedst af at sætte sig nogle timer, gerne natten over, før chokoladen kommer på, så hav det med i planlægningen. I øvrigt skal karamellen også koge i 2 ½ time. Kan som udgangspunkt altid anbefale at man læser sin opskrift grundigt igennem inden den skal laves, så får man ikke ubehagelig planlægningsoverraskelser 😉
LÆS OGSÅ: Snaskede snegle med drømmekagefyld og hvid chokolade