Kakaosmåkager
50 g kakao
120 g hvedemel
1 spsk vaniljesukker
100 g smør
90 g hvidt sukker
2 små æggeblommer eller 1 stor
Karamelcreme
3 spsk sukker
1 dl vand
½ tsk flagesalt
100 g flormelis
100 g blødt smør
¼ tsk fint salt
Whats not to like?? Saltet karamel oreos. Jeg mener, det er da rart. Som før nævnt har jeg en decideret svaghed for hjemmelavede versioner af noget der normalt kan købes. Det er sjovt, og det smager ganske givet ofte langt bedre. Karamellen er et perfekt add-up til oreos, som udmærker sig ved en super lækker kakaomættet kiks i top og bund, og her blender karamelcremen altså perfekt ind, som hånd i handske. Hvis du ikke gider, kan du erstatte den med ægte vaniljekorn fra en halv stang vanilje, så får du de mere traditionelle oreos, som – bevares – også er LÆKRE. De er faktisk ret nemme at lave, og kiksene smager sågar også skønt helt uden creme, selvom man da sku være et skarn… Den perfekte ekstra lækre weekend treat!!
Giver ca. 12 oreos. Hvis du ikke har en udstikker, så brug et glas med skarp kant, på ca. 6 cm i diameter.
Sådan gør du
Start med at lave karamellen som skal i smørcremen. Den skal være helt kold når den skal i, derfor er det en fordel at lave den allerførst, så kan den stå på køl mens resten laves. Anbring sukkeret på en lille pande og lad det stå over medium varme indtil sukkeret begynder at smelte. Ryst panden let, så sukkeret fordeles mens det smelter.
Når sukkeret er blevet til mørk karamel, så tilsættes vandet, og panden får lov at stå over varmen mens vandet absorberes i karamellen, så du ender med en tynd karamelsirup. Vær opmærksom på at saucen tykner, når den bliver kold, derfor er det fint at den virker tynd. Hæld saucen i en skål og lad den stå og køle helt af.
Imens laves småkagerne således; bland mel, kakaopulver, vaniljesukker og sukker i en skål og bland sammen. Skær smørret i tern, bland det i de tørre ingredienser og smuldr dejen sammen med fingerspidserne. Tilsæt æggeblommen og ælt hurtigt dejen sammen. Hvis den synes meget flaget og tør, kan der tilsættes en spsk koldt vand. Lad dejen hvile en halv time på køl, og rul den så ud til ca. 3 mm, og tryk kagerne ud med en udstikker eller et glas. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem sprøde i en 180 grader varm ovn 8-10 minutter. Lad dem køle helt ned imens du laver smørcremen ved at piske flormelis og smør indtil cremen er luftig, hvid og cremet. Tilsæt den afkølede karamelsauce i en tynd stråle under vedvarende piskning indtil cremen er fin lysebrun. Sprøjt cremen ud med en tylle på halvdelen af de helt afkølede kager og tryk den resterende halvdel ovenpå. Opbevar køligt i en lufttæt beholder.