25 g gær
5 dl lunet mælk
½ tsk. salt
3 spsk. sukker
1 æg 1 æg til pensling
1 tsk. stødt kardemomme
Ca. 900 g hvedemel
150 g stuetempereret smør
Remonce
200 g blødt smør
2 dl rørsukker
100 g revet marcipan
2 mellemstore æbler, gerne syrlige
2 spsk. kanel
1 tsk. stødt kardemomme
Svulmende, gyldne boller, som dufter lifligt af kanel. Jeg lader altid sneglene hæve op ad hinanden, så de vokser sammen under bagningen. Det ser smukt og overvældende ud, og jeg synes helt personligt, at det er ret hyggeligt sådan at brække bollerne fra hinanden. Ideen med at putte revet æble i remoncen er ganske enkelt forrygende, fordi det lige giver en syrlig friskhed, som smager så godt, og så er æble og kanel jo a match made in heaven. Marcipanen er prikken over i’et, og én bolle er ikke nok. Jeg siger det bare!
Ca. 16 stk.
Sådan gør du
Smelt smørret ved lav varme og lad det stå i gryden og få stuetemperatur. Smuldr gæren ud i mælken, tilsæt salt, sukker, æg, kardemomme og det smeltede smør. Bland melet i dejen og saml den sammen. Det kan være, du synes, at dejen synes for våd at arbejde med, men vær varsom med at tilsætte mere mel. Hvis du gør det, så nøjes med kun en lille smule ad gangen, for ofte så vil dejen samle sig. Jeg er begyndt ikke at ælte dejen så meget, fordi jeg synes konsistensen bliver en smule mere let og porøs, når glutentrådene i dejen ikke bliver aktiveret så meget gennem hård æltning. Tænk i stedet på at samle dejen sammen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i en skål med et fugtigt klæde over. Lav imens remoncen ved at røre smør, sukker, kanel, kardemomme og marcipan sammen, til det er blødt og cremet. Når dejen er færdighævet, ruller du den ud på et meldrysset bord til en rektangel på ca. 30 x 40 cm. Spred remoncen ud på dejen, fordel dernæst det revne æble over og rul den sammen til en pølse. Hvis den bliver meget tyk, kan du trække lidt i den, så den får samme tykkelse over det hele. Skær den i skiver på 4-5 cm og læg dem på en lille bageplade eller et ovnfast fad beklædt med bagepapir med ca. 2 cm afstand. Lad sneglene efterhæve i 15-20 minutter med et fugtigt klæde over, til de næsten rører hinanden. Bag bollerne midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter, eller til de jævnt gyldne og sprøde på toppen. Nyd dem!