250 g. smør
Korn af en stang vanilje eller 1/2 tsk. ægte vaniljepulver
450 g. hvedemel
125 g. flormelis
1 tsk. fintrevet citronskal
100 g. pistacienødder
1 æggeblomme
Glasur
Saften af 1 citron
Flormelis
Sådan er det i hvert fald hjemme hos mig! Og jeg lover jer, der kommer også et par klassiske af slagsen, men når man får en ide, så er det jo med at prøve den af. Jeg opdagede at jeg havde en hel pose uåbnede skønne pistacienødder liggende, og så tænkte jeg pistacienødder, småkager, hmmm…., der må være nogle muligheder der! Da jeg oven i det er svært glad for citron, som i øvrigt går ganske fint sammen med pistacie, så blev det småkager med citron og pistacie. Begge er de duftende og let parfumerede, med masser af aroma, dejligt, dejligt! Jeg maler mine nødder til mel på blenderen, men hvis du ikke har en sådan, så hak dem så fint som muligt, det fungerer også ok.
Giver ca. 50 småkager.
Sådan gør du
Bland mel, flormelis, vaniljekorn, citronskal og pistacienødder i en foodprocessor og hak til nødderne er fint malede. Alternativt kan pistacienødderne hakkes så fint det er muligt med en skarp kniv og derefter blandes med de flormelis og mel. Bruger du foodprocessor tilsætter du derefter det kolde smør til melet og hakker det sammen indtil konsistensen er lidt ligesom rasp. Hvis ikke du har en foodprocessor, gnides smørret ind i melet med fingerspidserne, bliv ved indtil smørret kun er små klumper halvt blandet med de tørre ingredienser.
LÆS OGSÅ: Christiane: Derfor skal du glæde dig til jul
Saml til sidst dejen med æggeblommen. Hvis den synes tør og lidt svær at håndtere, så tilsæt 1-2 tsk. koldt vand. Lad dejen hvile en halv time på køl og rul så dejen ud mellem to stykker bagepapir eller på et meldrysset bord. Brug en udstikker på ca. 5 cm til at trykke forme ud af dejen. Et glas med en skarp kant kan også gøre det ud for udstikker. Flyt dem over på en bradepande med bagepapir. Bag småkagerne ved 180˚ i 8-10 minutter eller indtil de er lige akkurat gyldenbrune. Bland en glasur af saften fra citronen tilsat flormelis, og smør lidt på småkagerne. Drys med en smule finthakket pistacie eller lidt frysetørret hindbær. Lad glasuren sætte sig, før kagerne lægges i en lufttæt beholder. Du kan også overveje om du skal putte glasur på løbende, de kan ikke holde sig sprøde i nær så lang tid, når først glasuren er kommet på. I øvrigt er de også ganske dejlige uden.