Vaniljekranse
1 finthakket vaniljestang
375 g. koldt smør i store tern
500 g. hvedemel
350 g. sukker
3 poser smuttede mandler, meget finthakkede
1 stort æg
1 æggeblomme
Pebernødder
250 g. stuetempereret smør
225 g. lyst rørsukker
1 dl. fløde
500 g. hvedemel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. Kanel
1 1/2 tsk. hvid peber
2 tsk. Kardemomme
1 tsk. Bagepulver
½ tsk. natron
En rigtig juleklassiker, som hverken børn eller voksne nogensinde bliver trætte af. I hvert fald en af mine absolutte yndlingssmåkager i julen. Den skal laves med masser af smør og vanilje, så når man stikker næsen ned i kagedåsen og snuser ind, så er det præcis hvad der dufter af. Smør og vanilje. Jeg er desværre ikke ikke selv indehaver af en af de der klassiske tyller, man kan presse dejen ud af, så den får den klassiske stjerneform, men det gør vel i virkeligheden ikke det store. Mon ikke de bliver spist alligevel. Pebernødderne laver jeg også hvert år, de er nemme, og det er nogle hyggelige små gumlekager, som børn også synes det er sjovt at rulle. Jeg kan godt lide at de rent faktisk smager af peber(!), men man kan jo dosere, som man synes. Tag en halv eller hel søndag ud af kalenderen, smøg ærmerne op og kom i gang, det er jo hyggeligt og dejligt med bugnende kagedåser.
Sådan gør du
Vaniljekranse – Denne portion giver omtrent 60-70 vaniljekranse.
Hak mandlerne med vaniljestangen i en foodprocessor indtil massen er som groft mandelmel. Hæld mandlerne i en skål for sig, og kør det kolde smør og melet til blandingen er omtrent som rasp. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen til den er ensartet. Lad dejen hvile koldt til næste dag, og kør den så igennem kødhakkemaskinen med stjernetylle på. Hvis du ikke er indehaver af en stjernetylle, så ruller du dejen i lillefingertykke ”pølser”, og former den til små ringe med en omkreds på ca 4 cm.
Bag vaniljekransene i en forvarmet ovn ved 180 grader, til de er ganske let lysebrune, lad dem køle helt af på en rist før de lægges i en kagedåse.
Pebernødder – Denne portion giver omtrent 70 – 80 pebernødder.
Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt fløden. Bland mel og krydderier og sigt det i dejen. Ælt dejen godt igennem med hænderne til den er ensartet. Lad den hvile en halv time på køl. Rul ca. en tsk. dej ud til kugler og læg dem med afstand på en bageplade med bagepapir på. Alternativt kan man rulle dejen ud i pølser på ca 2 cm’s tykkelse og skær ud i stykker på 2 ½ cm. Læg stykkerne med lidt afstand imellem på en bageplade med bagepapir. Bag pebernødderne ved 180˚ i ca 10-12 minutter til de er let hævede og gyldenbrune. Lad dem køle af før de lægges i en kagedåse.