Cremede & hjemmelavede vanilje-karameller med sesam

Ingredienser

(Til ca. 40 karameller)

4 spsk smør

500 g fløde

250 g sukker

125 g glukose

½ dl vand

1 tsk. rent vaniljepulver

200 g sesamfrø

Der er noget absolut luksuriøst over hjemmelavede karameller. Dels smager de ganske enkelt vidunderligt, men der er også noget over den konsistens de har, det bid, den sejhed, og på en og samme tid så cremet, som gør en fløde-karamel til noget ganske særligt.

Det tager lidt tid at lave sine egne karameller, men som sådan er det ikke svært. Man skal bare være over dem, mens de koger på blusset. Og så er det altså en nødvendighed med et sukkertermometer. Desværre.. Det er altid lidt træls når der partout skal et mindre almindelig remedie til, men heldigvis kan du få det for få penge lige her. Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig har prøvet at lave karamellerne uden et sukkertermometer, særligt fordi det er et spørgsmål om få grader, som gør forskellen i konsistensen på karamellerne. Det er på sin vis lidt udfordrende, men på den anden side smager de jo dejligt både hårde og bløde. Giv det et go og prøv dig frem, det er sjovt at lave sit eget slik 😉

Jeg tilsætter sesam, fordi det giver en skøn smag, og så er jeg jo helt tosset med sesam, og bruger det gerne i alt, hvad jeg kan komme afsted med. Men hvis du ikke er så tosset med sesam som mig, så kan du bare udelade dem. Du kan også tilsætte lakridspulver eller kakaopulver, så får du enten lakridskarameller eller chokoladekarameller.

1 lille bradepande eller en form på ca 20×25 cm. Giver ca 40 karameller

Det er nødvendigt med et sukkertermometer til denne opskrift.

Sådan gør du

Forbered en form ved at lægge bagepapir i bunden og smøre let med neutral olie. 

Smelt smørret sammen med fløden og vaniljeekstrakt i en kasserolle og sæt til side. Bland sukker, glukose og vand i en højsidet pande eller en gryde og lad det varme op over mediumsvag varme under let omrøring. Så snart sukkeret er opløst, må der ikke røres mere i blandingen, da man ellers risikerer at der dannes sukkerkrystaller. Sving i stedet forsigtigt panden let frem og tilbage, så varmen fordeles.

Når sukkermassen er blevet en dyb gyldenbrun farve tilsættes fløden i en stråle under omrøring. Vær forsigtig da massen bruser op og her har man at gøre med virkelig høje temperaturer.

Lad nu karamellen koge over svag-medium varme indtil temperaturen er 124˚, vend sesamfrøene i og tag straks karamellen af varmen og hæld i den forberedte form.

Lad den stivne over 2-3 timer ved stuetemperatur og løft den da op og brug en let olieret skarp kniv til at skære karamellen i firkanter.

Pak hvert stykke ind i pergament eller fedtpapir, vær opmærksom på at det skal være egnet til madvarer. Opbevar karamellerne tørt og lufttæt, så holder de sig op til en måned.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide