Kagen
125 g mørk sirup
125 g honning, fast eller flydende
50 g muscovadosukker eller mørk farin
¾ dl vand
2 store æg
2 store æggeblommer
1/2 dl kærnemælk
saft og skal af 1 usprøjtet appelsin
350 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt ingefær
Hvid smørcreme
125 g blødt smør
125 g flormelis
1 tsk vanilleessens
Fyld
ca 250 g abrikosmarmelade
100 g mørk chokolade
1 spsk. smør
Jeg elsker virkelig honningkage. Jeg husker fra min barndom den købte version, komplet med abrikosmarmelade og blød vanilje-smørcreme. Kombinationen af de tre…, uhm, det var og er så godt.
Det er en rigtig vinterkage, som bliver ekstra god af at det er koldt udenfor, og det gode ved den er, at den faktisk kan holde sig frisk i adskillige dage i køleskabet, bare husk at tage den ud en halv times tid før servering, så er den allerbedst. Jeg kan godt lide at bruge abrikosmarmelade, det er den klassiske version, men også appelsinmarmelade eller endda ingefærmarmelade smager dejligt.
Sådan gør du
Varm sirup, honning, farin og vand op i en gryde og lad det simre ved svag varme til sukkeret er opløst, og hæld blandingen i en skål og lad den køle af.
Bland de tørre ingredienser; mel, bagepulver, natron, stødt kanel, stødt ingefær, stødte nelliker og salt i en skål og sæt den til side. Når honning-sirupblandingen er afkølet, piskes æggene i et af gangen. Si mel-krydderblandingen i dejen, tilsæt appelsinsaft og –skal og kærnemælk og rør indtil dejen er glat.
Hæld dejen i en smurt springform 24 cm i omkreds (firkantet form, 20×30 cm) og bag kagen i 50-60 minutter ved 160 grader på ovnens midterste rille. Kagen skal være gennembagt, så tjek med en tandstik/kødnål eller lignende før den tages ud. Lad honningkagen køle helt af i springformen på en rist, før den deles på tværs i to dele.
Til smørcremen piskes det bløde smør med flormelis til blandingen er helt hvid og luftig, det tager omtrent 5 minutter. Smør den nederste bund med et lag abrikosmarmelade og smør den øverste med smørcremen.
Læg den øverste del på den nederste og tryk kagen let sammen.
Til fyldet smeltes den mørke chokolade sammen med smørret over lavest mulige varme, og smør chokoladen over honningkagen. Lad chokoladen sætte sig et køligt sted. Kagen kan nu pakkes ind i film og holde sig fint et par dage inden den skal spises, det bliver den kun endnu bedre af, men kan også fint serveres samme dag. Opbevar den på køl, men tag den ud en halv time før den serveres, så smørcremen når at få stuetemperatur.