Ca. 12 styk.
50 g smør
2 dl mælk
20 g gær
2 æg
75 g sukker
1 tsk. salt
500 g mel
Mindst 1 liter olie til friturestegning
Pynt
Flormelis eller stødt sukker
Eller glasur på flormelis og vand samt frysetørrede hindbær og groft lakridspulver
Nadia fra bloggen foodfanatic.dk er efterhånden en af de “gamle” damer i blogverdenen, og udover sin blog, har hun et ganske velfungerende virke som madskribent på bl.a. Politiken og magasinet smag&behag. En ganske kompetent dame, hvilket hendes fine blog også bærer præg af.
Smukke billeder, mange af dem taget af fotograf Sarah Coghill, og altid super-lækre og inspirerende opskrifter. Stor glæde ved al slags mad, både det sunde og det mindre sunde, med opskrifter fra hele verden. Dog er der en naturlig forkærlighed for det thailandske køkken, Nadia er halvt thailænder, og særligt asiatiske retter mestrer hun at videregive på en måde så man får lyst til straks at finde det tætteste orientalske supermarked.
Her er det dog ærke-amerikanske doughnuts, som er på spil, måske lidt inpsiration til weekenden?
_______
Af: Nadia Mathiasen, Foodfanatic.dk
Doughnuts, friteret dej dyppet i sukker, er en af de mest syndige lækkerier, jeg kender til. Når de er lavet rigtigt, og især når de er frisklavede, så findes der altså få ting bedre. Det er efterhånden noget tid siden, at jeg kastede mig ud i mine første eksperimenter med denne amerikanske spise, som efter et par forsøg blev lige så lækre og vanedannende, som jeg husker dem fra mine besøg i USA.
De er faktisk ikke svære at lave. Selve dejen er ikke meget anderledes en end fed bolledej tilsat æg, og forskellen ligger mest i, at man udstikker dejen til små cirkler med hul i midten, som efter hævning nummer to ryger i frituregryden.
LÆS OGSÅ: Saftige & svampede kanelsnurrer til de kolde aftener
Jeg bruger gerne rigelige mængder olie i en stor gryde, mindst én liter, og så varmer jeg olien stille og roligt op.
Den er klar, når man kan stikke træ-enden af en tændstik i, og det begynder at boble rundt om den. Denne ringversion kræver blot to udstikkere. Én med en diameter på cirka 6 – 7 centimeter og så en helt lille på cirka 1,5 – 2 centimeter. Det kan virke småt, men husk, at dejen skal hæve endnu en gang efter udstikningen, og at den bliver endnu større efter en tur i olien.
LÆS OGSÅ: Store lækre & cremede fastelavnsboller
Jeg bruger selv et udstikkersæt fra Kunst & Køkkentøj, hvor den mindste bruges til at udstikke hullet i midten. I stedet for at ælte den overskydende dej fra hullet i midten sammen med resten af dejen, så lader jeg den hæve sammen med de store doughnuts. Efter en tur i gryden, har man de lækreste minidoughnuts, som jeg enten dypper i almindeligt sukker eller flormelis.
Sådan gør du
Smelt smør, tilsæt mælk og tag af varmen – blandingen skal være lillefingervarm
Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker og salt
Pisk let og tilsæt mel lidt efter lidt
Ælt godt og lad dejen hæve tildækket i 1 – 2 timer, indtil den er dobbelt så stor
Slå dejen ned, rul ud til et par centimeters tykkelse og udstik i små cirkler
Udstik herefter et mindre hul i midten og gem gerne dejen fra sidste udstikning
Læg donuts på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 20 – 30 minutter
Varm olien i en gryde og friter et par donuts ad gangen i 4 – 5 minutter, indtil de er gyldne og færdigstegte
Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, indtil de kan håndteres
Vend i herefter i flormelis eller sukker eller dyp den ene side i glasur og pynt med frysetørrede bær og lakridspulver
Dette indlæg har 2 kommentarer
Har du meget mel på borpladen når du slår dejen ned? Lækker opskrift jeg er fan
Hej Majbrit,
Skønt at høre du er fan af de lækre donuts – det er vi bestemt også! 😋
Vi vil anbefale, at du kun strøer et let lag af mel på bordpladen, når dejen bliver slået ned.
God fornøjelse med bagningen!
Kh Team ChriChri