Den søde tand

Luftige & vanedannende: Amerikanske donuts

Luftige & vanedannende: Amerikanske donuts
Ingredienser

Ca. 12 styk.

50 g smør

2 dl mælk

20 g gær

2 æg

75 g sukker

1 tsk. salt

500 g mel

Mindst 1 liter olie til friturestegning

Pynt

Flormelis eller stødt sukker

Eller glasur på flormelis og vand samt frysetørrede hindbær og groft lakridspulver

Nadia fra bloggen foodfanatic.dk er efterhånden en af de “gamle” damer i blogverdenen, og udover sin blog, har hun et ganske velfungerende virke som madskribent på bl.a. Politiken og magasinet smag&behag. En ganske kompetent dame, hvilket hendes fine blog også bærer præg af.

Smukke billeder, mange af dem taget af fotograf Sarah Coghill, og altid super-lækre og inspirerende opskrifter. Stor glæde ved al slags mad, både det sunde og det mindre sunde, med opskrifter fra hele verden. Dog er der en naturlig forkærlighed for det thailandske køkken, Nadia er halvt thailænder, og særligt asiatiske retter mestrer hun at videregive på en måde så man får lyst til straks at finde det tætteste orientalske supermarked.

Her er det dog ærke-amerikanske doughnuts, som er på spil, måske lidt inpsiration til weekenden?

_______

Af:  Nadia Mathiasen, Foodfanatic.dk

Doughnuts, friteret dej dyppet i sukker, er en af de mest syndige lækkerier, jeg kender til. Når de er lavet rigtigt, og især når de er frisklavede, så findes der altså få ting bedre. Det er efterhånden noget tid siden, at jeg kastede mig ud i mine første eksperimenter med denne amerikanske spise, som efter et par forsøg blev lige så lækre og vanedannende, som jeg husker dem fra mine besøg i USA.

De er faktisk ikke svære at lave. Selve dejen er ikke meget anderledes en end fed bolledej tilsat æg, og forskellen ligger mest i, at man udstikker dejen til små cirkler med hul i midten, som efter hævning nummer to ryger i frituregryden.

LÆS OGSÅ: Saftige & svampede kanelsnurrer til de kolde aftener

Jeg bruger gerne rigelige mængder olie i en stor gryde, mindst én liter, og så varmer jeg olien stille og roligt op.

Den er klar, når man kan stikke træ-enden af en tændstik i, og det begynder at boble rundt om den. Denne ringversion kræver blot to udstikkere. Én med en diameter på cirka 6 – 7  centimeter og så en helt lille på cirka 1,5 – 2 centimeter. Det kan virke småt, men husk, at dejen skal hæve endnu en gang efter udstikningen, og at den bliver endnu større efter en tur i olien.

LÆS OGSÅ: Store lækre & cremede fastelavnsboller

Jeg bruger selv et udstikkersæt fra Kunst & Køkkentøj, hvor den mindste bruges til at udstikke hullet i midten. I stedet for at ælte den overskydende dej fra hullet i midten sammen med resten af dejen, så lader jeg den hæve sammen med de store doughnuts. Efter en tur i gryden, har man de lækreste minidoughnuts, som jeg enten dypper i almindeligt sukker eller flormelis.

 

Sådan gør du

Smelt smør, tilsæt mælk og tag af varmen – blandingen skal være lillefingervarm

Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker og salt

Pisk let og tilsæt mel lidt efter lidt

Ælt godt og lad dejen hæve tildækket i 1 – 2 timer, indtil den er dobbelt så stor

Slå dejen ned, rul ud til et par centimeters tykkelse og udstik i små cirkler

Udstik herefter et mindre hul i midten og gem gerne dejen fra sidste udstikning

Læg donuts på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 20 – 30 minutter

Varm olien i en gryde og friter et par donuts ad gangen i 4 – 5 minutter, indtil de er gyldne og færdigstegte

Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, indtil de kan håndteres

Vend i herefter i flormelis eller sukker eller dyp den ene side i glasur og pynt med frysetørrede bær og lakridspulver

Deltag i samtalen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

  1. Hej Majbrit,
   Skønt at høre du er fan af de lækre donuts – det er vi bestemt også! 😋
   Vi vil anbefale, at du kun strøer et let lag af mel på bordpladen, når dejen bliver slået ned.
   God fornøjelse med bagningen!
   Kh Team ChriChri