125 g tørrede dadler uden sten
50 g usødet kakaopulver
50 g kokosmel
125 g blødt smør
3 spsk. rørsukker
2,5 dl havregryn
1-2 spsk. mørk rom eller rom-essens
1 knivspids salt
1/2 tsk rent vaniljepulver
200 g mørk chokolade
Topping
En smule honningristet mysli
Hvis man kan tale om en vellykket hybrid imellem en sund dadelkugle og en mindre sund romkugle, ja så findes resultatet her. Jeg havde lyst til noget sødt, mere sødt end dadelkugler, men samtidig ikke så syndige som en regulær romkugle. Selvom det skal også siges, at der er meeeeget stor forskel på kvaliteten af romkugler, men det er en anden snak. Hvis udgangspunktet er en helt klassisk en af slagsen, (den slags man fik lov at lave på fritidshjemmet og som primært består af kakao, havregryn, smør og sukker), så ved du hvad jeg tænker på. Jeg havde lyst til noget, der var næsten som dem, men alligevel lidt sjovere, lidt lækrere, lidt….sundere…? Men ret skal være ret, sunde er de vel ikke ligefrem, selvom det selvfølgelig er relativt. Sundere end marsbarer, yes, det er de, mindre sunde end en gulerod, ja, det må jeg tilstå. Men de smager s….godt! Chokoladen giver dem prikken over i’et, men du kan også sagtens rulle dem i kokos, så bliver de mere romkugle, mindre chokoladebar. Personligt har jeg en svaghed for rom-essens, ligesom jeg elsker mandelessens, marshmallow-fluff, curly fries og andet udvalgt “bad-taste”-mad, men du kan selvfølgelig være at bruge en god mørk rom. Gør som du føler for, og selvfølgelig som familie-sammensætningen dikterer = børn og rom er ikke den fedeste kombination. Jeg havde kun rom-essens i det batch jeg lavede til foto, og de gled absolut ned uden problemer efterfølgende. Husk også at mængderne her kan variere en smule, hvis du synes massen virker for tør kan der tilsættes lidt kold stærk kaffe eller lidt mere rom, hvis den virker for våd, så giv den lidt ekstra havregryn og måske lidt kakaopulver.
Sådan gør du
Hak dadlerne fint, enten med en kniv eller i en mini-hakker, det er lidt forskelligt hvor bløde dadler er, så du må se hvor nemt eller svært det går. Bland med de resterende ingredienser og ælt massen sammen til den er ensartet, dette kan også gøres i en køkkenmaskine med hakkefunktionen. Form massen til aflange barer og sæt dem på køl. Smelt chokoladen over vandbad over svag varme, tag skålen af varmen når chokoladen er delvist smeltet, og lad den smelte det sidste på køkkenbordet. Dyp barerne i den smeltede chokolade, drys med lidt mysli og sæt dem på et stykke bagepapir, til chokoladen er stivnet. Den kan holde sig i et lufttæt beholder i køleskabet i adskillige dage, men lur mig om de får lov til det.