500 g rabarber uden bladene
3 spsk sukker
1 tsk mel eller maizena
Crumble-dej
150 g blødt smør
150 g kokossukker eller rørsukker
3 spsk. hvedemel eller mandelmel
3 spsk. sesamfrø
2 1/2 dl havregryn
100 g mandler, grofthakkede
Yoghurtcreme
1 1/2 drænet græsk yoghurt
2 dl piskefløde
2 spsk. flormelis
1 knivspids vaniljepulver
Så er de her endelig, de danske rabarber. Og en af mine yndlingsmåder at tilberede dem på, er ved at bage dem i en nem crumble som her. Den sprøde, søde overflade og det syrlige, bløde indre er en vidunderlig kombination. Det er så nemt at lave en crumble, så i forhold til hvor godt det smager, så er det faktisk næsten snyd. Eller bare vildt heldigt! Jeg laver den med en god mængde havregryn og mandler, havregrynene giver den skønneste nøddeagtige smag og sprøde konsistens, og mandlerne gør lidt af det samme.
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader. Skyl og skær rabarberne i stykker af 3 cm, læg dem i en ildfast form, (ikke jern eller aluminium, da oxalsyren fra rabarberne ødelægger det), på ca. 25×30 cm og drys med sukker og melet. Saml crumble-dejen sammen ved at blande alle ingredienserne i en skål og ælt den løseligt sammen med hænderne. Den må gerne være “krumlet”, deraf navnet;), og skal ikke æltes ensartet. Det giver en let, sprød og porøs overflade, som netop er kendetegnet ved en god crumble. Spred crumbledejen over rabarberne og sæt crumblekagen i ovnen. Bag den på ovnens midterste rille i 45-50 minutter, til overfladen er gylden og sprød og rabarberfyldet lyster bobler op i kanten af formen. Lad crumblen hvile mindst en halv times tid, så den lige får tid til at sætte sig og lav yoghurt-cremen ved at blande yoghurt, fløde, flormelis og vanilje og pisk den kort, til den laver luftige toppe. Server med den lune crumble, det er ren paradis!