Mørdej til 2 store tærteforme
250 g koldt smør
400 g hvedemel
125 g flormelis
1 æg
1 æggeblomme
Blommefyld
500 g danske blommer, gerne Victoria eller Sveskeblommer
4 spsk. rørsukker
1 drys rent vaniljepulver
Crumble
125 g stuetemperet smør
75 g hakkede mandler
1 1/2 dl havregryn
100 g rørsukker
100 g mel
1 knivspids vanilje
Jeg er svært glad for tærte. Faktisk er det en af mine absolutte yndlingsdesserter. Kombinationen af den smørbløde bund, det syrlige frugtfyld og i dette tilfælde en sprød og lækker crumble på toppen, er ganske enkelt henrivende. Den smager simpelthen så godt med en skefuld kold flødeskum, at jeg vil vove at påstå, at en enkel dessert ikke fås meget bedre end dette. Portionen til mørdej er rigelig stor, til at du kan lægge halvdelen i køleskabet og gemme til næste gang du laver tærte.
Tærten er til 8 personer.
Sådan gør du
Med en køkkenmaskine gør du således:
Hak det kolde smør med melet og flormelissen, indtil det ligner rasp. Så tilsætter du ægget og æggeblommen og kører et par sekunder, til dejen lige nøjagtig begynder at samle sig. Hæld dejen ud på køkkenbordet og saml den sammen til en klump med hænderne. Jo mere du ælter og rører ved dejen, jo tungere og sejere bliver den, så det skal gøres hurtigt og med let hånd.
Med hænderne gør du således:
Skær smørret i mindre tern og smuldr dem med melet, til det begynder at klumpe lidt sammen. Tilsæt derefter flormelis og æg og ælt dejen sammen. Her gælder det ligesom før om ikke at have hænderne for længe i dejen.
LÆS OGSÅ: Tærte med chokolade
Dernæst gør du:
Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 1 times tid før brug
Tænd ovnen på 180 grader
Del dejen i to dele, læg den ene i fryseren og rul den anden ud på et meldrysset bord
Fordel den i en smurt og meldrysset tærteform og prik bunden med en gaffel
Forbag tærteformen i 15 minutter til den er gylden og lækker
Skær blommerne i halve, tag stenen ud og skær dem i skiver
Fordel blommerne i den afkølede tærtebund og drys med sukker og vaniljepulver
Bland alle ingredienserne til crumblen sammen med fingrene, det skal blot blandes løseligt, så dejen får en krumlet konsistens
Fordel crumbledejen over tærten og bag den i 30-35 minutter på midterste rille, eller til blommerne er møre og crumblen gylden og sprød
Lad tærten køle lidt ned, før den serveres med en skefuld kold flødeskum eller lidt vaniljeis
(Tærten kan også bage i forvejen, og så blot lunes let den dag den skal serveres)
Dette indlæg har 2 kommentarer
Fyldet er det kun til en tærte
Ja, det er det. Til 8prs 🙂 Knus Team ChriChri