Den søde tand

Chokoladekage med orange & karamel

Chokoladekage med orange & karamel
Ingredienser

150 g smør

1/2 dl neutral olie

200 g muscovadosukker

3 store æg

75 g kakaopulver

300 g hvedemel

1 knivspids salt

1/2 tsk rent vaniljepulver

1/2 stærk kaffe

skal fra en appelsin

saft fra en appelsin


Karamelsauce

2 dl sukker

2 spsk smør

2 dl piskefløde

evt. havsalt

Kombinationen af disse tre ting er altså helt forrygende. Mørk karamel, syrlig orange og den mørkeste, mørke chokoladekage. Uhm, det er godt! Jeg er meget, meget glad for karamelsauce, det må være gået op for jer efterhånden, og jeg leder ofte efter nye måder at nyde den på. Denne opskrift er supernem og supergod, og er også genial til en portion vaniljeis, eller på en lun æbletærte, (det er faktisk noget jeg lige i skrivende stund kommer til at tænke på, det må afprøves hurtigst muligt). Den kan fint opbevares på køl, men bliver lidt stivere i konsistensen, dog kræver det ikke mere, end en times på køkkenbordet, eller et halv minut på blusset, så er den flydende igen, om det er det man vil.

Sådan gør du

Smelt smørret i en gryde og hæld olien i. Pisk æggene med sukkeret i 4-5 minutter til en luftig og lækker masse. Bland de tørre ingredienser; kakaopulver, mel, salt, vaniljepulver, bagepulver og natron i en skål for sig. Sigt blandingen i og vend kaffe, appelsinsaft og skal i. Hæld dejen i en smurt form, evt en savarinform som på billedet, eller blot en almindelig springform på 22 cm. Bag kagen i ca. 30 minutter i ovnen, tjek med en kødnål eller tandstik, om den er færdig. Lad den køle af, mens karamelsaucen laves. Varm sukkeret op i en tykbundet gryde indtil det begynder at smelte. Sving herefter gryden let rundt over varmen indtil sukkeret er helt smeltet, har fået en dyb gylden farve og begynder at lugte af karamel. Tag straks gryden af varmen og tilsæt smørret en skefuld ad gangen, mens du rører efter hver gang, så smørret absorberes helt af sukkeret. Tilsæt piskefløden under stadig omrøring, karamellen kan bruse op når fløden kommer i, så vær varsom, så du ikke brænder dig. Lad saucen koge op og rør indtil den ensartet og sæt den derefter til side. Servér chokoladekagen med et dryp af karamelsaucen, det smager forrygende.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *