Ca. 20 mindre kringler
2 ½ dl mælk
½ tsk salt
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
25 g gær
1 æg
100 g smeltet smør
Ca. 500 g hvedemel
æg til pensling
perlesukker til at drysse kringlerne.
Findes der noget mere julet? Søde, sprøde og bløde sukkerkringler, med perlesukker på toppen, og safran i dejen for den gyldne glød. De smager aldeles henrivende, og er væk før du ved af det. En total børne-klassiker. De er afgjort bedst samme dag de kommer ud af ovnen, men kan snildt fryses og bages 5 minutter ved 180 grader, eller blot komme en tur på brødristeren for lidt fornyet liv 😉
Sådan gør du
Lun mælken med safran og lad den stå og trække en halv time. Varm den derefter let op og kom den i en skål med salt, sukker, kardemomme og gær. Rør til gæren er opløst. Tilsæt æg, smør og hvedemel og ælt dejen blank, smidig og glat. Lad dejen hvile tildækket i ca 1 ½ time, indtil den har hævet til dobbelt størrelse. Slå dejen ned, og del den i ca 18-20 dele.
Rul hver del til en pølse på ca 1 cm’s bredde og form en kringle ved at fæstne dejpølsens ender på midten af stykket. Læg kringlerne på 2 bradepander med bagepapir og pensl dem med et sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag kringlerne ved 225 grader i ca 6 min til de er gyldne og let hævede. Spis med det samme.