1 tsk stødt kardemomme
40 g rismel, gerne groft
240 g hvedemel
100 g flormelis
1 knivspids ren vanilje
210 g koldt smør, skåret i store tern
1 sammenpisket æg
75 g finthakkede pistacienødder
Der er noget ganske vidunderligt ved kombinationen af pistacie og kardemomme, som for undertegnedes vedkommende leder tanker hen på tusind og en nat, snabelsko og silkepuder i Magenta og turkis. Der er noget dybt eksotisk over begge smage, og tilsammen er de helt henrivende. Disse enkle kager beviser tesen om at less ofte er more, så enkle, men alligevel så gode. De smager skønt bare som de, til en kop the, gerne frisk mynte, men også som det sprøde tilbehør til en god is, måske en hjemmelavet kardemomme- eller vaniljeis?
Giver ca. 18 -20 kager.
Sådan gør du
Bland alle de tørre ingredienser (ej pistacienødderne) med smørret, jeg blander dejen i en køkkenhakker med skærekniv, og kører indtil dejen går fra at være smuldret til at samle sig i klumper. Herfra samler jeg den sammen med hænderne. Det man også gøres by hand fra starten af. I så fald så skal smørret smuldres så fint det kan med melblandingen, og så hurtigt æltes sammen. Det kræver dog noget håndkraft og lidt tålmodighed. Du kan også køre den på en Kenwood eller lignende, i så fald brug det tykke piske-aggregat, ikke dejkrog eller almindelig piskeris. Når dejen er samlet sammen og er ensartet i konsistensen rulles den til en pølse på ca 5 cm’s tykkelse, pakkes ind i film og lægges på køl i en time. Fordel pistacienødderne på et stykke bagepapir. Pensl rullen med ægget og rul den i nødderne, så den er dækket over det hele. Der skal rulles nogle gange og lidt tryk, så nødderne trykkes ind i dejen. Læg på køl igen i 30 minutter. Tænd ovnen på 170 grader. Skær nu rullen ud i skiver på 1 cm og læg på bagepladen med et par cm imellem. Bag småkagerne i 18-20 minutter på midterste rille, de er færdige når de har en lækker lys gyldenbrun tone, men skal ikke blive brune, hold øje med dem undervejs. Lad dem køle af før de lægges i en beholder.
Kagerne holder sig sprøde i en lille uge, hvis de bevares ordentligt i en tætsluttende æske.