Særlige redskaber
Paprullerne fra to køkkenruller
Kageplast
Tørrede æbleskiver
1 æble
Æblegrød
4 blade husblas
650 g æbler
1 dl vand
75 g sukker
1 tsk vaniljesukker
Makroner
50 g mandler
150 g sukker
1 æggehvide
Flødeskum til pynt
2 dl fløde
Min personlige yndlingsdessert er æblegrød. Det handler nok om at den både smager sødt og surt og så, at den vækker et hav af minder. Mine forældre har masser af æbletræer omkring deres gård, og hvert efterår, når æblerne er plukkemodne, spiser vi æblegrød med makroner og flødeskum. Denne udgave af æblegrød har jeg valgt at give et lidt mere forfinet udtryk, men smagen er ikke til at tage fejl af: Det er en vaskeægte, gammeldaws æblekage.
Antal: 4 stk.
Sådan gør du
Tørrede æbleskiver
Tænd ovnen på 100 grader almindelig ovn. Skær æblet i ultratynde skiver, eller brug et mandolinjern, og udstik blomster af skiverne med en udstikker. Læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade, og kom dem i ovnen i 1 time.
Æblegrød
Læg husblassen i blød i koldt vand, så den er helt dækket af vand. Skyl og halver æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i grove tern. Damp dem i en gryde ved svag varme og under låg sammen med vand, sukker og vaniljesukker. De skal have cirka 10 minutter. Tilsæt mere vand undervejs, hvis æblerne koger tørre. Mos de dampede æbler med en gaffel. Vrid husblassen for vand, og smelt den i æblegrøden. Tag paprullen ud af to køkkenruller. Klip dem i to dele, så du har fire ruller. Afmål et stykke kageplast, så det kan nå rundt om rullen, og læg det langs kanten på indersiden af paprullen. Fordel æblemosen heri med en lille tallerken i bunden, så mosen ikke falder ud. Gentag det samme med de øvrige tre ruller. Kom æblemosen på frys i minimum 1,5 time.
Makroner
Skru ovnen op på 150 grader. Hak mandlerne fint i en foodprocessor. Tilsæt sukker og æggehvider, og blend massen, til den er ensartet. Kom makrondejen i en sprøjtepose, og lav små makroner på en bageplade. De skal cirka være på størrelse med en femkrone. Bag makronerne i 25-30 minutter. De er færdige, når de har en sprød overflade.
Samling af dessert
Tag din æblemos ud af fryseren, fjern kageplasten, og placér dem på de ønskede serveringstallerkner. Knus nogle makroner oven på hver dessert. Pisk fløden til en fast flødeskum, og kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl eller anden tyl, du foretrækker. Kom en dut flødeskum oven på hver dessert, og sæt en tørret æbleblomst på toppen – og så er der serveret!