Donuts
1 ¼ dl. Skummet mælk
1 dl. Fløde
30 g. gær
80 g. smør
2 tsk. vaniljesukker
80 g. sukker
Ca. 500 g. hvedemel
1 lille tsk. stødt ingefær
Revet citronskal fra 1 økologisk citron
4 æggeblommer
Lidt salt
*Yderligere:
1 liter rapsolie/solsikkeolie til stegning
Pynt
2 ½ pasteuriserede æggehvider
380 g. flormelis
Karamel essens
Romessens
Sovsekulør
70 g. Java white 28% fra Peter Beier (en krydret hvid chokolade med ingefær og karamel)
Elfenbensfarvet chokoladekugler fra Special moment
Spiselige blomster
Kanelsukker
Forkæl dig selv eller en du holder af med disse lækre donuts. De er super simple at lave, og kræver ingen donutform! Kun fantasien sætter grænser for smag og pynt – her er dog nogle smage, jeg holder meget af, og som du kan bruge til inspiration.
Antal: Ca. 13 donuts
Sådan gør du
Donuts
Rør fløde og mælk sammen. Tag nu halvdelen af blandingen i en gryde og varm det op til fingertemperatur. Tag gryden af varmen og rør gæren ud heri. Kom nu den anden halvdel af mælken i en gryde sammen med sukker, vaniljesukker og smør, og smelt det til sukkeret er opløst. Kom mælk/gærblandingen i en skål sammen med mel, salt, ingefær, revet citronskal og æggeblommer – vend det sammen. Tilsæt smørblandingen dejen og rør det sammen. Ælt dejen godt til den er jævn og glat. Kom dejen i en ren skål. Beklæd den med husholdningsfilm og sæt den til hævning et lunt sted i 60 min.
Når dejen er hævet færdig, drysses noget mel ud på bordet, og dejen hældes ud herpå. Rul dejen forsigtigt ud, så dejen er ca. 2 centimeter tyk. Udstik nu ca. 13 donuts med en rund udstikker (7 cm). Herefter udstikkes hullerne i midten af dine donuts med en mindre udstikker (3 cm). Lad Donutsne efterhæve i 25 min.
Når dine donuts er lige ved at være hævet færdig, varmes olien op i en gryde til 180 grader. Når de er færdighævet, steges de (2 til 3 af gangen) i olien i ca. 2 min – 1 min på hver side. Kom dine færdigstegte donuts på et fad beklædt med køkkenrulle, og lad dem køle af herpå.
Pynt
Pisk æggehvider og flormelis sammen til en ensartet masse – pisk godt til! Del nu glasuren op i 3 skåle. Bland karamelessens i den ene, romessens i den anden, og lidt citronsaft i den tredje. For at få lidt farve i glasuren, kan du komme en lille smule (ca. en dråbe eller mindre) sovselikør eller frugtfarve heri. Vend 4 af dine donuts i kanelsukker. Dyp nu de resterende 9 donuts, så du har 3 af hver smag. Lad glasuren hvile lidt på dine donuts, inden du går videre med pynten (det tager et kort øjeblik). Når glasuren ikke er helt flydende længere, kan du gå i gang med at pynte. Smelt 50 g. java white 28% over vandbad.. Hak de sidste 30 g. til pynt yderligere pynt på dine donuts. Når chokoladen er smeltet, blandes et lille nip sovselikør i for at give en lidt mere beige farve.. Kom den smeltede chokolade i en sprøjtepose, som nu sprøjtes på din karamelglasur. Gem noget af chokoladen til pynt til dine romdonuts. Se billederne for inspiration eller pynt dine donuts, som du lyster