Dit forhold til din blomst

Facts


Amanda Lagoni er uddannet rytmisk sanger, og uddannet parterapeut og sexolog, samt udvikler af konceptet Vokalterapi.

Amanda driver egen klinik i Stefansgade, Kbh N, hvor hun arbejder med par og individuelle klienter.

Derudover holder hun foredrag, workshops, underviser og er fast skribent hos ChriChri.dk.

Læs mere på www.amandalagoni.


Amanda Lagoni er uddannet rytmisk sanger, og uddannet parterapeut og sexolog, samt udvikler af konceptet Vokalterapi.

Amanda driver egen klinik i Stefansgade, Kbh N, hvor hun arbejder med par og individuelle klienter.

Derudover holder hun foredrag, workshops, underviser og er fast skribent hos ChriChri.dk.

Læs mere på www.amandalagoni.dk

Denne artikel er et uddrag fra det nye ChriChri-magasin The Pink Issue. Hvis du vil læse mere kan du blive abonnent her eller købe bladet i butikkerne her.

____________________

Nogle kalder den blomsten, andre kalder den fissen, kussen, tissekonen, vagina eller yoni, og så er der også nogle, der siger “dernede” eller “den der”.

LÆS OGSÅ: 3 tips til sexlivet

Der findes mange flere navne end nævnt her. Kært barn har mange navne. Eller er det i virkeligheden kært? Hvilket forhold har du til dit køn? Og hvorfor skal vi have et særligt forhold til vores køn?

Alle kvinder har en vagina – en fisse, kusse – et køn. VI har dog et meget forskelligt forhold til vores eget køn. Nogle kvinder kender hver en millimeter af deres eget kønsorgan og ved præcis, hvordan de ser ud, og hvordan de forskellige områder føles. Andre kvinder har aldrig rigtig set sig selv nedefra og rører sjældent ved sig selv ud over almindelig hygiejne. Og så er der dem midt imellem, der har en idé om, hvordan de ser ud, og som også indimellem rører ved sig selv, hvor deres køn hverken er fremmed eller velkendt, men nærmere en god bekendt.

Kvinder imellem er vi forholdsvis gode til at tale om sex og kærlighed, men det er de færreste kvinder, der taler om den meget fysiske del af sagen. Det er ikke mange veninder, der deler bekymringer eller tanker om deres køn, hvordan det virker eller ikke virker, og spørger hinanden til råds om fx gener, præferencer eller bare god gammeldags knowhow. – Så lad os tale lidt om det hér …

Behåring er et emne, der har været forholdsvis meget berørt. Skal man barbere? Er det smart eller usmart med behåring? Og kropsbehåring er nogle steder også blevet en del af feminismen, som et statement: ”Min krop, mit køn!”

Men hvorfor egentlig barbere eller vokse? Og er der fordele og ulemper?

Professor James Giles, der forsker i menneskets seksualitet på Roskilde Universitet, tror bl.a., vi har kønsbehåring for at tiltrække mænd:

”Mennesker er de eneste primater, der har kønsbehåring. Vi er også de eneste, der går på to ben. Jeg tror derfor, at ligesom med så mange andre menneskelige træk – som lange ben og langt hår på hovedet – udviklede vi kønsbehåring på grund af vores oprejste stilling. Kønsbehåringen blev udviklet for at drage opmærksomhed til kønsdelene. Selvom kønsbehåring måske har spillet en rolle i forhold til at fange lugte – som mange mener – er synet en meget vigtigere sans for mennesker end lugt,” siger James Giles.

Vi får kønsbehåring, når vi er kønsmodne. Hårene er bl.a. en indikator på, at kvinden bevæger sig fra pige til kvinde – at hendes køn er mere modent, og håret er et blikfang og samtidig noget, der ”skjuler” kønnet.

Alligevel vælger mange at barbere, vokse eller studse kønsbehåringen. Nogle kvinder får lavet en brasilian – som betyder, at al hår fjernes. Andre får fjernet det hele på nær en smule ved venusbjerget, og nogle igen fjerner kun lige de hår, der kan ses, når de har bikinitrusser på.

Ud over at hårene skjuler og samtidig tiltrækker opmærksomhed, så tager de også en smule af følsomheden. Når kønsbehåringen fjernes på kønslæber og omkring klitoris, bliver huden eksponeret, og man bliver mere følsom. At intimbarbere eller vokse kan være en gevinst for følsomheden i sexlivet. Men det er også et af de eneste argumenter, der er for at fjerne behåringen – ud over præference. Det er hverken mere eller mindre hygiejnisk. Nogle mener også, at hårene er til for at indkapsle duft.

Duften fra skeden og kønnet i det hele taget er noget, mange kvinder lægger mærke til og tænker over. Alle kvinder dufter forskelligt, men der er dog fællestræk. For det meste skal man i nærkontakt for at kunne dufte kønnet, men indimellem er duften stærkere end ellers, og der kan opstå en tvivl om, hvorvidt andre også kan dufte mig, når nu jeg kan?! Og ja, indimellem er det faktisk tilfældet. Det er bl.a. bestemt af cyklus, hvornår vores duft er ekstra stærk.

Én ting, der kan forstærke vores duft, er, når vi sveder – når det bliver for varmt – enten fordi vores bukser strammer, eller fordi temperaturen er høj. Her er det kun sæbe og løstsiddende tøj, der hjælper. Er duften lidt mere ”gæret”, kan der være tale om candida (skedesvamp).

Efter både sex og menstruation er duften ofte metallisk, og indimellem kan en bakteriel ubalance i skeden også forstærke duften. Er den meget kraftig og vedvarende, er det en god idé at tage en tur til gynækologen.

Uanset hvad så dufter vores køn – og det er fuld af feromoner og hormoner og tiltrækker en evt. partner. Har du almindelig fornuftig hygiejne, er duften oftest behagelig og kun noget, du selv lægger mærke til. Og kan vi indimellem dufte hinanden – ja, så er det ganske almindeligt.

Størrelsen på kønnet er som oftest noget, vi taler om i forbindelse med manden, men også rigtig mange kvinder er optaget af størrelsen på deres kønslæber og størrelsen/stramheden i skeden.

Flere kvinder får opereret deres indre kønslæber, så de er lige store. Det tager desværre noget af følsomheden, og der er ikke anden årsag til en sådan operation end kosmetisk.

Mange er også fokuseret på stramheden i skeden. Efter en fødsel er skeden en smule udvidet og kan føles anderledes. Det kan genoptrænes med bækkenbundsøvelser og vender oftest tilbage til det, der lignede udgangspunktet. Du skal gerne kunne ”klemme” om 2 fingre, når du kniber sammen. Kan du det, er der fin kontakt til din bækkenbund, og du er ”stram” nok.

”Kvinde kend din krop”

Den krop og det køn, du enten kender, er bekendt med, eller som er fremmed for dig, er også den krop, vi elsker med, har sex med, og som vi får en masse nydelse sammen med, enten alene eller sammen med en partner.

Derfor giver det også god mening at kende den. Ikke kun din krop, som i overkrop og lemmer, men også dit køn.

Når vi inviterer nogen hjem til os, rydder vi ofte op og gør os umage. Vi kender vores eget hjem og kan finde rundt, så vores gæster føler sig velkommen. Når en kvinde har sex, skal hun, i modsætning til manden, give efter, give plads og åbne sig. Det kræver en vis tryghed ved partneren, men også en tryghed ved sig selv og sit eget køn. Hvad inviterer du ind til? Når han ”dykker ned”, håber du så bare på det bedste, eller ved du, hvad han kan forvente? Hvornår har du sidst set og rørt ved dig selv? Og ved du, hvad du kan lide?

Når du har sex med din partner, har du også sex med dig selv. Din partner kan tilføje og vække nydelse og lyst og kan stimulere dig på dejligste vis. Men det er din krop, du er i. Det er din krop, og dit køn – der åbner sig, giver og tager imod. Og der er langt større chance for en god oplevelse, hvis du kender dit eget ”hjem”. Derfor er det vigtigt, at du siger til og fra i forhold til, hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide, da vi ikke kan kræve, at vores partner kan læse vores tanker.

Ingen kvinder er ens

Ligesom vi har forskellig armlængde og hoftebredde, så er vi også forskellige, når det kommer til vores kønsorganer. Både det ydre udseende og indvendigt. Nogle af os har en stram og opspændt muskulatur, andre er mindre spændte og bløde i vævet. Vores klitoris har forskellig størrelse og udseende, ligesom vores g-punkt (JA, det findes!) også er forskelligt i form og størrelse.

Derfor er det heller ikke muligt at lave en ”guide til vaginaen”, der gælder alle kvinder. Og når vi lægger det mentale oveni – hvordan vi har det, hvor afslappede vi er, hvordan stress, medicin, sukker og søvn påvirker evnen til at nyde og til at ”give slip”, så kan opskriften kun være individuel på, hvad der føles rart, og hvad vi har brug for.

Og vores præference for, om vi skal være glatte, behårede, midt imellem eller noget helt fjerde, er også helt individuelt. Men hermed en opfordring til at tage stilling. Hvad er dit forhold til dit køn? Kender du det/hende? Og hvorfor/hvorfor ikke?

Tal med din vagina

Du kan dagligt ”tale” med din vagina. Læg mærke til, hvordan hun føles. Klør hun? Er hun blød og afslappet? Eller opspændt?

Sidder der spændinger i den nederste del af maven? Og skal hun klippes eller vokses?

Hvordan har lysten det? Har hun lyst til at blive rørt? Af dig? Og hvordan? Er du nysgerrig på dig selv?

Inddrag dit køn som en vigtig del af din krop. Der sidder så meget nydelse og kraft i dit køn.

Bliv venner med dit køn. I kan tilføre hinanden utrolig meget nydelse.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være