Netflix-hit! Tidying Up with Marie Kondo

“Does it spark joy?”, spørger den japanske oprydningsekspert amerikanerne i den nye Netflix-serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’. Hvis ikke, så ryger det ud – om så det er et piskeris eller den sweater bagerst i skabet, som gang på gang har overlevet dine hårdhændede sorteringer, men som ikke er blevet rørt siden. Marie Kondo er forfatteren bag bestselleren ‘Magisk oprydning’, og nu med serien er der opstået et decideret oprydningsvanvid verden over.

I serien besøger Marie Kondo en række amerikanske hjem, som ønsker hendes hjælp til at få orden på deres hjem, hvor rod og bunkevis af ejendele skaber stress og dårlig stemning. Med den legendariske KonMari-metode hjælper hun dem med at få ryddet op i alt fra stakke af magasiner, til hundredvis af fotos og en samling af sneakers, der fylder et helt værelse (ret imponerende, alligevel).

KonMari-metoden går ud på at organisere hjemmet ved hjælp af katagorier i stedet for den metode, som du måske bedst kender. Du ved dén, hvor man (jeg) render rundt fra rum til rum som en hovedløs høne uden noget som helst overblik. Her rydder man op ud fra fem katagorier: tøj, bøger, papirdokumenter, “komono” (som er lidt af en blandet landhandel, fx køkken, badeværelse og garage) og ting med sentimental værdi.

Princippet er, at du samler en kategori, fx alt dit tøj i en stor bunke, og så går du helt og aldeles systematisk til værks. Tager trøje efter trøje, kjole efter kjole og mærker efter. Does it spark joy? Hvis tingen ikke vækker glæde hos dig, takker du den for dens “arbejde” og giver slip på den. En helt essentiel del af KonMari-metoden er nemlig taknemmelighed. Taknemmelighed for både de ting, du vil beholde og for dem, som du vælger at skille dig af med.

Når man ser Netflix-serien er det helt tydeligt, at det ikke bare handler om at rydde op, men om at rydde op i ens liv ved at få kontrol over hjemmet og skabe bedre vaner for sig selv og sin familie. Familierne får ryddet op i unødvendige ejendele og genopdager ting, som de virkelig er glade for, men som har gemt sig et eller andet sted i skabet: julegaver, som børnene har lavet i børnehaven, fotoalbums, arvestykker osv.

Serien og Marie Kondo har på få uger (serien havde præmiere 1. januar) sat gang i et decideret oprydningsvanvid verden over, og på Instagram vælter det frem med KonMari-hashtags, hvor folk glædeligt viser deres smukt organiserede køkkenskabe og sirligt foldede tøj frem. Jep, der er nemlig en helt speciel måde at lægge sit tøj sammen på, så det fylder minimalt, men giver maksimalt overblik! En stor del af succesen hænger helt sikkert sammen med en forbrugsbevidsthed, som i høj grad tog fat i løbet af 2018 og kun fortsætter. Marie Kondo forsøger nemlig at få folk til at indse, at lykke ikke handler om at have “mange” ting. Lykke handler for hende om at have de rigtige ting i livet.

Såååå… Does it spark joy?        

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være