Sådan får du din økonomi til at blomstre i 2019

Facts

Desirée er grundlægger af Financial Confidence, som tilbyder uvildig finansiel rådgivning til private og erhverv.

Financial Confidence hjælper danskere med at opnå sund økonomi og økonomisk frihed – det mener vi, at alle har ret til at besidde .

Du kan læse mere om Desirée her og følge hendes blog her.

Denne artikel er et uddrag fra det nyeste ChriChri-magasin The Pink Issue. Hvis du vil læse mere, kan du købe bladet i butikkerne her.

Kunne det ikke være dejligt at have en lækker, blomstrende økonomi med plads til at udleve og nå alle dine drømme, ønsker og mål? Helt uden at den spænder ben og skaber bekymringer, stress, uro, frygt, begrænsninger, søvnløse nætter, problemer i parforholdet, braste drømme, forringet livskvalitet og andre ubehageligheder, som vi i bund og grund ikke bør eller skal bruge tid på?

Sund økonomi

Når vi taler om vores privatøkonomi, har vi 4 ”knapper” at skrue på for at kunne forbedre den.

1) Vores indtægter

2) Vores udgifter

3) Det, vi ejer

4) Det, vi skylder væk

En sund økonomi er kendetegnet ved, at man har større indtægter end udgifter, og at man ejer mere, end man skylder væk. I en stram økonomi er indtægter og udgifter lig med hinanden, ligesom det, du henholdsvis ejer og skylder væk, er det samme. I en usund økonomi – ja, du har gættet det – er udgifterne større end indtægterne, og man skylder mere væk, end man ejer.

Konstellationen af en stram og usund økonomi er ikke at foretrække; det er på ingen måde optimalt, og det er en tilstand, vi skal arbejde på ikke at havne i. For at skabe luft i økonomien kan det være essentielt at se, om man kan forhøje sin indkomst eller fjerne nogle udgifter, sælge nogle af sine ejendele (som måske ovenikøbet koster i forbrug og vedligeholdelse) og/eller betale sin gæld ud.

Mine 6 bedste råd

Du kan ikke score uden et mål

Identificer og visualiser dine drømme, ønsker og mål – og skriv dem gerne ned, og del dem med din partner, nærmeste venner og/eller familie. Når du gør dette, hjælper du nemlig dig selv til at holde dig motiveret, fokuseret og gøre, hvad der skal til for at føre disse ud i livet. Det kan nemlig være svært at score, hvis man ikke har et mål at sigte efter. Del gerne dine mål op i mindre delmål, så det hele ikke virker for uoverskueligt. Find derefter ud af, hvad der skal til af dig og din økonomi, for at du kan nå dine mål. Hvor meget koster det? Hvad er tidshorisonten? Hvordan finder jeg plads i økonomien til netop dette? Hvordan sikrer jeg den fremtid, jeg gerne vil have? Og hvordan sikrer jeg mig mod den fremtid, jeg ikke ønsker? Dette kan fx være uforudsete regninger, en opsigelse eller andet uforudset.

Lav et budget

Ja, det lyder meget kedeligt – men for at opnå en sund økonomi, økonomisk frihed og skabe sig overblik skal man back to basics. Du skal være opmærksom og i stand til at kunne administrere dine pengestrømme, dvs. hvordan du bruger dine indtægter til at dække dine udgifter. Med dit budget kan du nemt se, hvornår du er i overskud eller underskud, og du reducerer stressen omkring din økonomi, skaber det gyldne overblik og kan samtidig gøre plads til dine drømme, ønsker og mål.

LÆS MERE HER: Læg et budget – det betaler sig

Dit forbrugsmønster og -vaner

Vær opmærksom på dine forbrugsmønstre og til- og fravalg, når du køber noget, da disse påvirker dit økonomiske råderum væsentligt. Overvej dine køb i ”need to have” og ”nice to have’. Need to have er de køb, du skal have i din hverdag, dvs. the basics. Vær opmærksom på dine køb af nice to have-produkter! Der er ikke noget i vejen for at købe disse en gang imellem for at forkæle dig selv, men vær opmærksom på, at det er en ekstra forkælelse, når du køber den dyre cafe latte på vej til arbejde, køber nyt tøj og nye sko (selvom skabet næsten ikke kan lukke), eller du udskifter din telefon eller computer til en splinterny (selvom den gamle stadig virker). Det er nemlig her, du ofte finder og kan frigive pengene til de drømme, ønsker og mål, du gerne vil opnå. Så vær opmærksom på de små til -og fravalg, når du køber.

Lav en fast overførsel hver måned

Det er en god idé at have en fast overførsel til henholdsvis din budgetkonto, din opsparingskonto og din pensionsopsparing (hvis denne ikke er oprettet via arbejdet) – helst samme dag, som din løn går ind. På den måde fortæller du hjernen, at du kun har det antal kroner, som står på kontoen, til at bruge på dig selv (variable udgifter såsom mad, tøj, personlig pleje og andre fornøjelser), i stedet for at hjernen har registeret hele din løn og tror, at det er det, du kan bruge. På den måde sikrer du dels, at du får betalt dine faste regninger og samtidig får sparet op til den fremtid, du gerne vil have.

3 forskellige opsparinger
Sæt mellem 15 og 20 procent af din årlige indkomst til side til din fremtid – hvis budgettet vel at mærke tillader det. Tænk din opsparing ind i tre forskellige: en nødopsparing, en almindelig opsparing og en pensionsopsparing. Er der ikke ”plads”, kan det være en god idé at revidere budgettet igen, fjerne unødvendige udgifter og se, om du kan hæve dine indtægter yderligere. Bed om en lønforhøjelse, tag flere timer, få nyt job og/eller invester din penge.

Invester

Sørg for, at de penge, du ikke skal bruge indenfor de næste 3 år, kommer ud og arbejde for dig – invester dem for at få størst muligt afkast, og sikr dig, at pengene ikke bliver mindre værd af at stå på en kontantkonto til ingen rente. Dette er dels med til at højne dine indtægter, men giver dig også en større opsparing. Husk dog aldrig at investere i noget, du ikke ved, hvad er, har sat dig ind i eller tror på; læg aldrig ”alle æg i én kurv”. Tænk langsigtet, og balancér løbende dine investeringer – dvs. sælg ud og køb til, når du investerer. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, men brug lidt tid på at undersøge det, du vil investere i, og sæt dig ind i markedet, hvis du vælger at gøre det selv. Er du i tvivl om noget, så bed om hjælp – det er kun en styrke at bede om hjælp

LÆS MERE HER: Derfor skal du investere: Kvinder opnår større afkast

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide