[single_post_category_name]

Gode råd ved køb af drømmeboligen

Der er mange ting at være opmærksom på, når du er på udkig efter drømmeboligen. Alt fra juridiske dokumenter til byggesagkyndige rapporter. En boligjagt kræver et stort overblik, og ofte tager det længere tid, end man regner med. Det kan være svært at forholde sig til, når man først har forelsket sig i sin drømmebolig og bare gerne vil flytte ind NU.

Hold your horses! Der kan nemlig være mange forhold, du ikke selv kan spotte, som gør, at du kan komme til at købe katten i sækken. Derfor har vi samlet en oversigt over hvilke fagfolk og professionelle, som det er en rigtig god idé at have med på sidelinjen, når du står midt i et boligkøb.

1. Boligadvokat

Når du har taget beslutningen om at ville købe bolig, er det først og fremmest en rigtig god idé at få en boligadvokat med på sidelinjen – særligt, inden du skriver under på noget som helst. En købsaftale er nemlig bindende, og du kan derfor risikere at skulle betale mange penge i omkostninger til sælger, hvis det viser sig, at der er forhold som gør, at du ikke kan eller vil købe boligen alligevel. 

En boligadvokat klarer alt det juridiske for dig, fx skøde og tinglysning. Hun står derved for alt det praktiske og al korrespondance, så du er garanteret, at det er dine interesser, der sikres ved et boligkøb. Det sparer dig for en masse detaljer og bekymringer, som der kan være mange af, når du står over for at skulle købe bolig.

Et af de vigtigste forhold, som en boligadvokat kan sikre dig, når du har skrevet under på købskontrakten, er et advokatforbehold. Det indebærer, at hvis du af den ene eller anden grund alligevel ikke ønsker at købe boligen, slipper du for at betale 1% af købesummen, som du ellers er pålagt. Potentielt kan det altså blive en virkelig stor udgift – so better safe than sorry 🙂

2. Byggeteknisk rådgiver 

En byggeteknisk rådgiver gennemgår boligens fysiske tilstand, og derved sikrer han dig mod ubehagelige byggetekniske overraskelser. Særligt anmærkninger ved taget, kælderen og elinstallationer kan være af den helt slemme slags, og det er forhold, som du ikke selv har mulighed for at tjekke med det blotte øje.

Den byggetekniske rådgiver er meget relevant at have med på råd, når du køber en ejerbolig som hus, ejerlejlighed, villalejlighed, rækkehus eller sommerhus, og han er en god følgesvend, når du skal ud at kigge på bolig. Han kan give dig uddybende svar på dine spørgsmål til den tilstandsrapport, du altid får udleveret ved en boligfremvisning. Det betyder også, at han kan hjælpe dig med at estimere, hvilke vedligeholdelsesopgaver der er nødvendige at udføre nu og her, og hvilke der hører med under den løbende vedligeholdelse. Anmærkninger i en tilstandsrapport betyder nemlig ikke, at du automatisk skal løbe skrigende bort, for de fleste vil kunne løses forholdsvist smertefrit med en professionel på sidelinjen.

3. Økonomisk rådgivning

Når du skal købe bolig, vil du først og fremmest have brug for et lånebevis som dokumenterer, hvilket beløb du kan låne og købe bolig for. Første tanke er nok at gå direkte til din bank og bede om deres bud på det bedste lån. Det er der bestemt ikke noget i vejen med, men ofte glemmer vi, at vores bank er en foretning, som skal tjene penge, og dem tjener de på deres kunder.

Derfor er det en rigtig god idé at have en uvildig økonomisk rådgiver uden om banken med på sidelinjen. En sådan økonmisk rådgiver giver dig råd og vejledning til alle økonomiske aspekter af huskøbet. Det inkluderer bl.a. finansieringen af boligen, valg af lån og pengeinstitut, hjælp til budgetlægning, beregning af rådighedsbeløb samt fremtidige omkostninger til ombygning, udvidelse osv. Alt sammen noget, som har betydning for, hvordan du i fremtiden kommer til at sidde i det rent økonmisk.

Og så er der vidst bare tilbage at ønske dig rigtig meget held og lykke med jagten på den helt rigtige drømmebolig for lige netop dig 🙂

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide