[single_post_category_name]

Klimaforandringer: Hvad er det egentlig, alle taler om?

Du har efterhånden hørt det så mange gange, at det måske er ved at gå dig på nerverne. Klimaforandringer. Hvad er det for noget, alle taler om? Hvis det er så stort et problem, hvorfor gør vi så ikke noget ved det? Og hvad kommer det egentlig dig ved?

Hurtige facts om global opvarmning

Global opvarmning er en stigning af jordens gennemsnitstemperatur. Det skyldes en ophobning af drivhusgasser i atmosfæren, som mennesket sender derud med sine energikrævende aktiviteter. Gasserne lægger sig som en dyne rundt om jorden og varmer den op. Det skubber til en masse naturlige mekanismer, som er selvforstærkende.

Det betyder eksempelvis, at når temperaturen stiger, smelter isen, og når isen smelter, så kan den ikke reflektere solens stråler tilbage ud i rummet – du kender nok effekten af den skarpe sol i dine øjne, når du kigger ned i sneen, og præcis dét genskær har en kæmpe effekt ved den store iskappe, der er med til at regulere jordens temperatur. Når isen forsvinder og ikke kan reflektere solens stråler tilbage ud i rummet, så bliver der igen endnu varmere, og vi skaber en ond cirkel. Det er blot én af de faktorer, som global opvarmning piller ved.

Hvad gør det, at temperaturen bliver et par grader højere? Du kunne måske godt bruge et lidt varmere vejr, men hvad med resten af verden? Hvad med dem, der allerede har det varmt? Et par grader kan betyde rigtig meget for dyrkningsmulighederne.

I dag har vi et kæmpe problem med hungersnød, og det bliver ikke mindre i fremtiden. Når naturen bliver mere tør, så oplever vi også langt flere katastrofer. Det så vi konsekvensen af i sommeren 2018, hvor skovbrande pludselig rykkede meget tæt på os. Det er også noget, vi kan forvente mere af i fremtiden. Men de varmere temperaturer betyder også en kæmpe forandring i vejrfænomener, og storme vil også blive langt mere naturligt og voldsomt.

Der er altså enormt mange ubehagelige følger med temperaturstigningerne. Jo større stigningen er, jo større er konsekvensenerne, og derfor skal den begrænses. 

Hvem ejer egentlig vores atmosfære?

Men hvis det er så stort et problem, hvorfor fikser vi det så ikke?

Fordi forurening af vores natur er gratis. Der er nemlig ikke nogen, der ejer vores atmosfære, og derfor er det gratis at svine den til.

Tænk på det sådan her: Hvis du går ind i et andet menneskes hus og tager ting derfra, så bliver du straffet, fordi du ikke ejer huset eller tingene – du har ikke ret til at gå derind og tage noget. Men bliver du straffet for at smide dit cigaretskod på jorden? Eller dit slikpapir? Nej. For der er ikke nogen, der ejer naturen, som du gør uret med dine handlinger. Og således er vores miljø og atmosfære blevet én stor kollektiv affaldsplads, som vi simpelthen ikke kan finde ud af, hvordan vi skal finde løsningen på.

Global opvarmning er et såkaldt ‘collective action’ problem, hvor konsekvenserne rammer os alle, omend nogle bliver hårdere ramt, men også hvor alle drager fordel af enhver indsats, uafhængigt af egen indsats. Det betyder et kæmpe incitament for andre nationer til at læne sig tilbage og ikke tage del i den økonomiske byrde ved oprydningen efter vores forurening, men stadigvæk nyde godt af andres indsats. Men betyder det, at så skal ingen af os gøre noget?

Du og jeg kan IKKE klare problemet selv

Jeg håber, at når du læser dette, så indser du også, at det ikke er dit og mit ansvar, omend vi godt kan gøre en indsats. Det er politikerne, der har magten til at regulere og igennem lovgivning forhindre, at vores natur er en losseplads. Du og jeg har selvfølgelig indflydelse på, hvem der sidder med ansvaret. Du og jeg kan selvfølgelig signalere, hvad vi ønsker på dagsordenen. Men du og jeg kan ikke klare problemet selv, og dermed skal ansvaret heller ikke hvile tungt på dine skuldre.

De færreste forurener, fordi de faktisk har lyst, men fordi de ikke har synderligt mange valgmuligheder. Hvis vores biler kørte og vores fly fløj på bio-brændstoffer, så ville vi gøre det. Det er vores politikere, der med økonomiske virkemidler kan gøre den vision til virkelighed, ved at gøre alternativet – de fossile brændstoffer – så dyre, at det ikke kan betale sig at forurene. I dag er det nemlig langt billigere at bruge sort energi som kul og olie end grøn energi. Det er dét, der skal laves om på.

Jeg håber du ser, at det ikke giver mening at pege fingre ad hinanden på borgerniveau, men stå sammen om forandring.

Global opvarmning forstærker alle andre problemer

Plastik og andet affald i vores natur er langt mere håndgribeligt end drivhusgasser i atmosfæren, fordi vi kan se det med vores egne øjne. Men drivhusgasserne har langt voldsommere konsekvenser og kræver handling. 

Du vil møde folk på din vej, som vil påpege, at der er så mange andre problemer i verden, som er langt vigtigere at fokusere på. Men det mest frygtindgydende ved global opvarmning er, at det forstærker alle andre problemer, vi kender.

Vores sundhed hænger sammen med luftforurening, der er en sideeffekt af vores udledning, så vores sundhedssystem vil blive endnu mere presset. Hungersnød vil forværres, og dertil vil vi få flere flygtninge – klimaflygtninge. Vi vil tabe flere liv til storme og skovbrande, opleve større skader og dertil opleve større udgifter på genetablering af samfund, andres såvel som vores eget. Med Paris-aftalen er det nemlig meningen, at udgifter til klimatilpasning og kompensation for tab skal deles ud på alle deltagende nationer.

Vi skal også personligt bruge langt flere penge på at forsøge at tilpasse os det nye klima. Måske vores forsikringsselskaber engang ikke længere kan tjene penge på at forsikre os, fordi deres udgifter bliver for store, og vi er på egen hånd. Alle de problemer du kender i dag, vil kun blive større og forstærket. Derfor har vi ikke noget valg – global opvarmning KAN ikke nedprioriteres.

Hvad er dine tanker omkring klimaforandringer? Har du nogle gode tips til, hvordan man kan gøre sin hverdag mere klimavenlig? Del dine tanker og tips i kommentarfeltet herunder – vi vil så gerne høre fra dig 🙂

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide