Hvad din partner virkelig ønsker sig til jul

Bio:

Christine Kjær er uddannet lægecertificeret komplementær hormonterapeut og sexolog. Hun er ansat som underviser på Institut For Komplementær Hormonterapi, hvor jeg underviser i sexologi, libido og drive – og hormonernes indflydelse. Derudover arbejder hun med klienter, som har problematikker som nedsat sexlyst, hormonproblemer, som kan medvirke til udfordringer i parforholdet.

Du kan læse mere på Christines hjemmeside: www.ChristineKjaer.dk og på hendes Instagram HER.

Vi betragter ofte julen som en romantisk tid. Tiden hvor vi spiser god mad, går på date i julelysets skær og ser hinanden dybt i øjnene. Det giver egentlig ret god mening, for julen er jo kendt som hjerternes tid. Tiden vi deler med dem, vi elsker i en afslappet og hyggelig atmosfære. Desværre bliver dette sjældent en realitet, og i stedet bliver hyggen og romantikken skiftet ud med stress og jag. I stedet bruger vi bruger nemlig ofte tiden på at jage den perfekte jul, hvor alt står flot og smukt.

LÆS OGSÅ: 4 gode bud på adventsgaven til din kæreste

Derfor er julen virkelig også en tid, hvor kvinder og mænd ofte går fejl af hinanden. Det skyldes, at stressede tider som julen får vores biologiske forskelle til at blive endnu mere tydelige – og det er her misforståelserne og skænderierne opstår. Vi agerer nemlig hver især ud fra vores hormonelle betingelser for at klare presset.

”Vidste du, at antallet af danskere, der søger skilsmisse, stiger markant lige efter juleferien?”

De 2 klassiske misforståelser:

Lad os se på de to forskellige reaktionsmønstre, der typisk kan opstå imellem mand og kvinde.

  1. Når en mand er stresset forsvinder hans instinkt til at hjælpe

Mandens stresshormoner stiger, og hans testosteronniveau falder. For at afbalancere det vil manden, som en naturlig reaktion, trække sig og søge testosteronopbyggende adfærd som at se en fodboldkamp i TV, spille Playstation, surfe på internettet eller være fysisk aktiv. Kvinden tolker denne adfærd som værende ufølsom grundet mandens manglende tilstedeværelse og interesse i at hjælpe. Det får kvindens stresshormoner til at stige og skaber et fald i kærlighedshormonet oxytocin, hvorfor hun vil føle sig uelsket.

  1. Når en kvinde er stresset forsvinder hendes instinkt til at bede om hjælp

Når stresshormoner overtager kvindens hjerne, begynder hun at fokusere på alle andres behov i stedet for sine egne. Det betyder, at hun begynder at påtage sig alle opgaver og bander over sin mands manglende hjælp: ”Det tager alligevel alt for lang tid at spørge ham” og ”det er også bare nemmere at gøre det selv”. Når manden ikke tilbyder at hjælpe, vil kvinden føle sig uelsket, og det kan nemt lede til passiv-aggressive tanker og kommentarer – og så er julehyggen slut. Manden ender nemlig med at føle, at han ikke gør noget rigtigt, hvilket får hans stresshormoner til at stige, og så føler han sig uelsket.

AFSTEM FORVENTNINGER

Stressen opstår, når urealistiske forventninger ikke passer med virkelighedens realitet.

Og i virkeligheden er vi jo ligeglade med, om alting står snorlige omkring os, for det julen reelt set handler om, er samværet med hinanden.

Kommunikation og forventningsafstemning mellem mand og kvinde er yderst vigtigt for at booste oxytocin (kærlighedshormon) hos kvinder – det gør hende tryg, og hun føler sig set og elsket af sin mand.

DU HAR SELV ANSVAR FOR AT SKABE DIN BALANCE

Vi skal respektere hinandens forskellige behov for at finde balance. Det betyder, at selvom december er en travl måned, så skal vi finde plads til vores individuelle behov.

Her er det godt eksempelvis for manden at give udtryk for, at han har brug for f.eks. 30 minutter til at sænke sine stresshormoner. Og derefter kan han være klar til at hjælpe kvinden ved at spørge, hvad hun har brug for hjælp til.

Når kvinden føler sig set og hørt ved ikke at stå alene med opgaverne, stiger hendes oxytocin-niveau, som sænker hendes kortisol-niveau (stresshormonet). Det vil gøre det lettere for hende at sætte ord på, hvad hun har brug for hjælp til og endda spørge efter den.

”Vidste du, at når mandens hjælp bliver værdsat af kvinden, så stiger mandens testosteron og skaber et øget flow af dopamin i hjernen – og det sænker hans stresshormoner”

Kvinde, du skal tage godt af dig selv og huske dine egne behov. Det er meget vigtigt, at vi kvinder dyrker vores oxytocin hver dag – gerne bare i 10 minutter. Så overvej, hvad der gør dig glad:

Er det at danse til god musik?

Se et afsnit af din yndlingsserie?

Gå en tur i naturen?

Snakke i telefon med en veninde?

Kramme med din mand?

Dyrke yoga?

Tage et karbad?

Drikke en kop te, og lave ingenting?

Vi er nødt til at finde ud af, hvad vi i virkeligheden betragter som en god jul for at kunne afstemme dette med os selv og hinanden. Snak med din partner om, hvilke forventninger du har til julen. Det er ikke perfektionen, men det vi har sammen, som vi husker tilbage på. 

3 gode hurtige hormonråd til at holde dig afbalanceret igennem julen.

  1. Husk din søvn!

Gode søvnvenlige kosttilskud som du kan tage, når du føler dig ekstra presset.

En blanding af Plantforce magnesium og kollagen har en beroligende effekt, som kan forbedre vores søvnkvalitet. Kollagen indeholder nemlig glycin, som er en neurotransmitter, der både kan berolige og stimulere vores nervesystem. Tag det cirka en times tid før sengetid i et glas varmt vand.

  1. Overvej hvordan du kan få skabt et øget niveau af oxytocin, fordi det er virkelig vigtigt for at sænke kortisol (stresshormon).
  2. Hør en julefredsmeditation eller afslappende musik i dæmpet belysning med tændte stearinlys en time før sengetid. Det vil sænke stresshormonerne og få melatoninen (søvnhormonet) til at stige.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være