Tringuide: Investering for begyndere

Info:

Sarah Ophelia Møss står bag Ophelia Invest, som tilbyder alt fra foredrag, medlemsklub og events til artikler, blogs, videoer og podcast alt sammen om investering og privatøkonomi.

Sarah Ophelia Møss er selv idemageren bag Ophelia Invest, og står i spidsen for alle aktiviteter. Bag hende står et engageret team af ansatte og praktikanter ligesom der ofte co-creates i samarbejde med en lang række selskaber, frivillige og freelancere.

Sarah står samtidig bag det danske forlag, Forlaget Penge, som udgiver bøger om privatøkonomi og investering til alle samt børnebøger om opsparing.

Vidste du, at du kan fordoble dine penge på 10 år – uden at lave noget? Her er 3 rigtig gode grunde til at investere:

  1. Aktier giver gennemsnitligt et afkast på 7 procent. Det betyder at 100.000 kroner bliver til 201.000 kroner på 10 år.
  2. Når vi har penge stående i banken vil inflation over tid gøre pengene mindre værd. Det betyder at 100.000 bliver til 82.000 kroner på 10 år
  3. Det er meget lettere at investere end vi måske går rundt og tror. Man behøver ikke vide alt om finans og økonomi for at komme i gang.

Hvis du også gerne vil fordoble dine penge, eller bare undgå at miste det hele til inflationen, så læs med her, se hvor let det er at komme i gang og lad dig inspirere.

LÆS OGSÅ: 15 tips til et lykkeligere liv

Hvem er du?

Når vi skal i gang med at investere, kan vi gøre os selv en kæmpe tjeneste ved et øjeblik at reflektere over hvem vi egentlig er. Der er 5 ting vi med fordel kan overveje:

Risiko: At investere er forbundet med en hvis risiko. Typisk er det sådan, at jo højere afkast vi stilles i sigte, desto større risiko vil der også være forbundet med den pågældende investering. Det kan være svært at vide på forhånd, hvor risikovillige vi egentlig er. Men prøv at kig på dit liv, og se hvor ofte du tager chancer versus “spiller den sikkert”. Sådan som vi er alle andre steder, vil det også være naturligt for os at være på aktiemarkedet.

Tid til rådighed: Hvor lang tid vil vi gerne bruge på vores investeringer? Nogle bruger flere timer dagligt på at analysere aktier og følge med i kursudviklinger, mens andre bare tjekker deres aktiekonto en gang om året for at se hvordan det går. Begge ting er lige fint, men det er smart at vores strategi matcher. Det lidt finurlige er, at vores afkast ikke nødvendigvis bliver større, bare fordi vi bruger mere tid på det.

Tidshorisont: En ret vigtig faktor i forhold til investering er vores tidshorisont. Hvor længe kan vi undvære pengene? Er det penge vi skal bruge til udbetaling på et hus om fem år eller er det pensionen om 20+ år? Alt dur, men igen skal strategien matche.

Personlige præferencer: Nogle af os har meget stærke holdninger til eksempelvis visse brands, både for og imod. Men det kan også være at vi går op i, at der er ligestilling på direktionsgangene eller at de selskaber vi køber aktier i skal have en meget bæredygtig profil.

Penge: Helt centralt er hvor mange penge vi gerne vil investere. Er det 500 kroner af vores SU, eller sidder vi i et godt job og kan lægge flere tusind til side hver måned? Det kan også være at det er en arv, penge fra salg af lejlighed eller hus eller måske en bonus eller penge vi har fået tilbage i skat.

En simpel tringuide

For at vise hvor simpelt det faktisk kan være at investere følger her en kort tringuide. Hvis du følger tringuiden, kan du lynhurtigt komme i gang med at investere, og dermed begynde at fordoble dine penge.

  1. Vælg en børsmægler, og åben en depot: Det første vi skal gøre er at vælge en børsmægler. Mange private investorer bruger enten SaxoInvestor eller Nordnet. Det er online børsmæglere hvorigennem vi kan handle aktier og andre værdipapirer. Det er meget let at oprette sig og når vi har gjort det, har vi et depot. Det er ligesom den konto vi kender fra vores normale bank. Depotet har et konto og et registreringsnummer og udover at der kan stå kontanter på kontoen, kan der også stå værdipapirer som aktier.
  2. Overfør penge: Når vi har valgt en børsmægler skal vi overføre penge til vores nye depotkonto. Det skal gerne være penge du kan undvære i et stykke tid. Aktiemarkedet stiger og falder hver dag, men på lang sigt har det en udtalt tendens til stige. Hvis vi spreder vores penge på fx 10 forskellige store stabile aktier som Novo Nordisk, DSV og Carlsberg eller køber en bred indeksfond, som det hedder når andre har lavet en flot spredning for os, så er der kun en mikroskopisk chance for at vi mister vores penge.
  3. Køb og læg en plan: Det er smart ret hurtigt at få lavet den første handel. Det er langt lettere at lære mere, når vi har den første aktie i depotet. Dernæst er det godt at lægge en plan for resten af pengene og her kommer de fem trin vi gennemgik før i spil. Er det 500 kroner du har hver måned, som du kan undvære i 10 år og hvor du helst ikke vil kigge på det hver uge? Eller er det 10.000 eller måske 100.000 kroner du gerne vil investere til din pension om 20-30 år? Overvej hvad der er det rigtige for dig og læg en plan derefter.

Hellere næstbedst i dag end perfekt om et år

Vi behøver ikke være eksperter inden vi går i gang. Det er et oplagt emne at praktisere “jeg asfalterer mens jeg kører”. Man behøver heller ikke at have mange penge eller meget tid til rådighed for at begynde at investere.

Prøv at se dette lille eksempel: Hvis vi sætter 500 kroner ind på en investerings-opsparing hver måned i 20 år vil der med det historiske gennemsnitlige afkast fra aktiemarkedet på 7 procent stå 260.000 kr. på depotkontoen. Det vilde er, at vi blot har lagt 120.000 kroner til side. De resterende 140.000 kroner er en “gave” fra aktiemarkedet som tak for den risiko vi har taget med vores penge.

Hvis du har mulighed for at lægge lidt penge til side til investering er det altså bare med at komme i gang. Det er nemlig virkelig lukrativt i længden. Hvis du allerede nu tænker at investering er noget for dig, vil vi rigtig gerne hjælpe dig godt på vej på opheliainvest.dk og ellers er det bare at google investering for begyndere. Så vil der komme et væld af muligheder frem.

Kh. Sarah Ophelia Møss, Ophelia Invest

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være