Janne Aagaard: Der er så meget empowerment i de her kvinder

Kvindelige Spioner

  • Historier om udsædvanlige kvindeskæbner under brandvarme verdenskrige og kolde perioder
  • Er baseret på en lang række historiske kilder, avisartikler og biografier
  • Skabt i samarbejde med kæresten Joaquim Miguel Branco, der er produktionschef i Meow Production, som er parrets fælles firma
  • Kan findes på Podimo
  • Første sæson kommer til at indeholde i alt 14 afsnit

Janne Aagaard. Dronningen af true crime genren. Men nu er hun midlertidigt abdiceret fra tronen og har kastet sig over et nyt projekt, hvor der godt nok stadig er mord indblandet, men fokus er et helt andet sted. Janne Aagaards nyeste podcast ‘Kvindelige Spioner’ handler nemlig om… kvindelige spioner! Hvor true crime-historierne i højere grad har handlet om kvinder som ofre for mordere, så er det perspektiv vendt på hovedet.

“Jo mere man beskæftiger sig med seriemordere, jo mere indser man, hvor nemt det er at slå kvinder ihjel. Der er så mange kvinder, der er ofre. Derfor var det fedt med ‘Kvindelige Spioner’, hvor kvinderne ikke var ofre, men dem der handlede. Der er så meget empowerment i de her kvinder, som er drevet af social indignation og er blevet spioner”, siger Janne Aagaard.

Det var ikke ment sådan, men podcasten endte med at blive et feministisk projekt for Janne Aagaard, der er vant til, at døden er omdrejningspunktet, men nu pludselig havde stærke kvinder som sit ankertov, hvis hjerter slog i takt med hendes, når hun skrev. “Jeg skulle pludselig til at forstå den enkelte kvinde og folde hendes liv ud. Selvom de også laver forfærdelige ting, slår folk ihjel og er nazister, så blev jeg til dem. Jeg endte med at påtage mig deres identitet, når jeg skrev”, forklarer Janne Aagaard.

Podcasten er endt med at blive en stor uddannelse for Janne Aagaard. Ikke kun for at prøve at forstå kvinderne og deres placering i verdenshistorien, men også for sig selv personligt.

“Der er fire grunde til, at kvinder bliver spioner. Penge, afpresning, sex eller idealisme. Næsten alle jeg har skrevet om, er blevet spioner på grund af idealisme og fordi de savnede spænding. De sætter sig selv på spil og egentlig er de næsten alle sammen fortællinger om mod. Vovemod, gåpåmod, heltemod og nogle gange også overmod. De er endt med at blive en inspiration for mig selv. Til at være agent i mit eget liv. Det er en god lære”, siger Janne Aagaard.

Kvinderne

I alt kommer første sæson til at handle om 14 kvinder, der alle på hver deres måde kan bære prædikatet badass. Som Odette Sansom, en af Storbritanniens første kvindelige spioner under 2. verdenskrig, som blev tilfangetaget af Gestapo, tortureret og dømt til døden. “Hun havde sådan nogle gyldne bemærkninger. Hun blev dømt til døden af tyskerne og så siger den tyske officer ‘du er er dømt til døden, fordi du er spion og fordi du er englænder’ og hendes svar var ‘I må bestemme jer. I kan kun slå mig ihjel én gang’. Hun var bare så kold og helt fantastisk”, siger Janne Aagaard, hvis favorit dog er  Virginia Hall, som også var spion under 2. verdenskrig.

Virginia Hall havde kodenavnet ‘Limping Lady’, fordi hendes ene ben var amputeret lige under knæet og hun fik i stedet en seks kilo tung protese i træ. Den info bliver lige om lidt særligt imponerende. For da hun selv på et tidspunkt bliver taget til fange i Frankrig, undslipper hun og går på sit halte ben over Pyrenæerne. “Det er jo den vildeste historie. Hun slog virkelig benene væk under mig” siger Janne Aagaard og fortsætter :”Alle de her kvinder, uanset om jeg enig med dem eller ej, må vi ligesom kippe med hatten for. Imod alle odds, sexisme og alle mulige former for forhindringer, der formåede de at sætte deres aftryk på verden”.

“Det er rart for mig personligt, at det er kvinder, bragt til en anden og mere aktiv rolle. Det er måske også derfor, det bliver virkelig trist at afslutte sæsonen. Derfor håber jeg da også på en sæson 2. Der er så mange andre kvindeskæbner, jeg gerne vil fortælle”, siger Janne Aakjær.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450