Guide: Sådan vælger du det rigtige gulvtæppe

Facts

Camilla Graae

Camilla er uddannet indretningsarkitekt, og har en selvstændig virksomhed som indretningsarkitekt og som kreativ konsulent. Dertil har hun 15 års erfaring indenfor modebranchen.

Find Camilla på Instagram under navnet @camillagraaedecor

Indeholder reklamelinks

Prikken over i’et. Det udefinérbare der gør, at et rum pludselig hænger sammen. Et tæppe har den effekt – og kan dramatisk forvandle et rum, og få alt til at passe sammen. Det kan dog også have den modsatte effekt, så læs med her, så du undgår dyre fejlkøb.

LÆS OGSÅ: Vis os dit hjem: Maria-Therese

En af de nemmeste og mest effektive måder at style et rum på, er ved at arbejde med tæpper. Men det skal gøres med omtanke. Tæpper er noget, mange først tænker over til sidst i indretningsprocessen, og her bliver det ofte placeret lidt tilfældigt og ukorrekt. Tæpper virker bedst som de skal, når der arbejdes med balance mellem farver og teksturer samt proportionsprincippet, som det også gør sig gældende med så meget andet indenfor indretning.

Pssst… hvis du kommer til at spilde, så følg denne lette guide med 8 tips til at fjerne de genstridige pletter.

Størrelse:

Et tæppe skal være valgt ud fra resten af møblementet. Et lille tæppe foran en stor sofa, vil eksempelvis se mærkeligt ud. Som en hovedregel, er det bedst at være generøs med tæppestørrelsen, og lade det være et samlingspunkt for hele sofamøblementet.

Hvis pladsen er til det i stuen, så lad et stort neutralt tæppe ”fange” hele sofagruppen. Og her taler jeg om et virkelig oversized, i danske øjne, ca. 2,5 x 3,5m. Hvis pladsen ikke er til det, vælges en størrelse mindre, så sofaens ben bare lige går ind over tæppekanten med ca 10 cm og sofabordet placeres midtpå. Dette fungerer godt, når en sofa står langs væggen.

Et tæppe på 2 x 3 m ser ofte voldsomt stort ud når det hænger i butikken, men det virker meget mindre og mere harmonisk hjemme, så det handler om at turde vælge noget der er større end man normalt ville vælge.

Et spisebord til seks personer skal som oftest have et 2 x 3 m stort gulvtæppe, mens et spisebord til 8 stole, skal have et 2,5 x 3,5 m for at ramme alle stolene ordentligt ind.

Når det kommer til at vælge farver, mønstrer m.m., er det vigtigt at det ikke bare er et der ser flot ud i butikken. Tæpper kan fylde meget i en indretning, og det er derfor vigtigt at farven er velovervejet og at den vil kunne arbejde sammen med de farver man har i hjemmet. Ofte kan tæpper lånes med hjem, eller returneres hvis de alligevel ikke passer, når de købes gennem møbelforretning.

En anden ting der skal overvejes grundigt er, hvilken livsstil man har. Købes et ordentligt, kvalitetstæppe, kan det ofte holde mange år, og endda gå i arv til næste generation. Når man køber tæpper, skal det derfor også overvejes, hvor vidt man har kæledyr, børn, hvordan trafikken er der hvor tæppet skal ligge osv., før man vælger det der vil være bedst til netop dette formål.

LÆS OGSÅ: Sådan dækker du det smukkeste påskebord

 

Typer:

De klassiske tæppetyper inkluderer de orientalske som ex. kelimtæpper og persiske uld eller silketæpper. Derudover er der de mere moderne som sisal eller jutetæpper, der er meget populære i norden og den vestlige del af Europa. Disse tæpper er nemme at arbejde med, og kan passe ind de fleste steder.

Grafiske tæpper kan tilføre rigtig meget til et rum, hvor møblementet er neutralt, og i afdæmpede farver. Hvis der placeres et spændende stort tæppe, i et neutralt rum, sker der en øjeblikkelig opfriskende effekt. Det samme sker, hvis du vælger et tæppe i en mere organisk form end det klassiske firkantede eller runde. Det giver et anderledes udtryk, der kan være med til bløde indretningen op, som ellers kan blive meget kvadratisk.

 

Struktur i et tæppe, som eksempelvis sisal eller et langhåret hyrdetæppe, kan også være med til at skabe balance i indretningen. Særlig godt spiller det sammen med glatte overflader i rummet, og vil her tilføre særlig struktur til rummet.

Farver på et tæppe skal være velovervejede, men husk også, at en særlig væveteknik og et ”slidt”, falmet look, kan virke ligeså interessant som et kraftig farvet tæppe, og kan tilføre en mere tidløs stemning.

Når det kommer til at vælge materiale, er det altid en god idé at vælge ægte tæpper i naturmateriale. De holder længere, og er nemmere at holde rene. Uldtæpper har højt lanolinindhold, og det meste kan tørres af.

Nyere tæppeblandinger som viskose og bambus er de senere år blevet meget populære, og de har et meget eksklusivt og skinnende look, der leder tankerne hen på silke.

Tænk også over, at tæpper kan fungere som zone-opdelinger. Med dette menes der, at man kan  opdele ex. et alrum med tæpper, så funktionerne bliver mere opdelte. For eksempel et under spisebordet, og i den anden ende et stort under en sofagruppe.

På samme måde kan man tage fokus væk fra et meget stort åbent gulv, ved at lægge et gulvtæppe midt på gulvet. Straks vil den åbne plads virke mindre synlig og rummet i bedre harmoni.

Se flere gulvtæpper på WeRug.

 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Marlene

    Hvilket tæppe skal man vælge til et rundt spisebord Ø158

  2. Dina Svendsen

    Hej med jer.
    Det tæpper i har vist hvor der står en rosa sofa.
    Ternet i mål 2.5 ×3 m, hvad er prisen for dette??

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og