Hvor lang tid må kærestesorg vare?

info

Stine Gram
Kærlighedscoach
Find mere info her:

Forleden hørte jeg en sige, at sorg ikke må tage for lang tid, og at man har et ansvar for at komme videre. Ellers bliver man bare bitter osv. Hmm … ja … okay. Men altså lettere sagt end gjort, ikke? Hvis man havde et reelt valg om, at ens sorg kun måtte vare en måned, så havde man nok truffet det valg, ikke? Men én ting er jo at have et ønske om at komme hurtigt videre, så man ikke ender som en såkaldt ’bitter gammel kælling’, hvilket er mange kvinders skræk, noget andet er, at vi altså ikke kan bestemme over, hvornår det er bekvemt for os, at vores kærestesorg stopper.

Og helt ærligt, så er det ikke noget, andre bør blande sig i. Det er ikke deres sag, og de kan jo bare være glade for, at de er gode til at komme hurtigt videre. Måske har de heller ikke oplevet virkelig grimme brud. Så der er i mine øjne en vis arrogance i at fortælle andre, hvornår de skal komme videre – ja, hvornår de nærmest har pligt til at komme videre.

Hvad er et grimt brud?

Hvad mener jeg, når jeg siger ’grimme brud’? Det er dem, hvor der ikke bare er tale om selve bruddet, som er hårdt nok i sig selv. I et såkaldt almindeligt brud mister du et menneske, du elsker, og en tryghed, du har haft, og en drøm, som du nu ikke længere deler med den anden, og som er blevet splintret i tusind stykker. Du har mistet noget, der var utrolig vigtigt for dig, og du kan ikke få det igen, og du aner ikke, hvad du skal gøre af dig selv. Som du måske kan høre ud fra mine ordvalg, er sådan et brud hårdt nok – især hvis du ikke har lyst til at være alene, men faktisk gerne vil bygge et liv op med en partner og har en masse kærlighed at give. Og det er ofte det hårdeste – der er ikke nogen at give din kærlighed til.

Men hvis vi lige skal lægge endnu en dimension til det hårde brud og tale om det grimme brud, så er der oven i alt det andet tale om svigt, bedrageri, utroskab, løgne, manipulation og nedbrydning af dit selvværd. Sådan et brud efterlader dig med en følelse af at være blevet snydt! Snydt og bedraget – og endda af et menneske, du elsker. Og det kan du KUN tage personligt.

Når du har været ude på sådan en røvtur (ja, det er det bedste udtryk for det), så har du ikke kun mistet kærligheden. Der er også en stor risiko for, at du har mistet tilliden til det gode i mennesker (eller mænd). Du føler dig blåøjet, og du har ikke råd til at begå sådan en fejl igen, så du bliver mistroisk og skeptisk. Naturligt nok. Nu har du jo lært, hvor galt det kan gå at stole på et andet menneske. Og du føler egentlig, at det er din egen skyld, for du burde jo ikke have været så godtroende, og nu står du her med håret i postkassen og må rydde op efter dig selv.

Du mister også troen på det, du delte med din ekskæreste. Altså jeres forhold og hele den fortid, I har haft sammen. Fordi når det kan slutte på den her måde, hvor han er gået bag om ryggen på dig, og du dermed har taget fuldstændig fejl af ham, ja, så må du jo også have taget fejl af alt andet i jeres forhold, og du har levet dit liv på en løgn i alle de måneder eller år, I har været sammen.

Du har ret til din sorg!

Så du skal ikke lade andre fortælle dig, hvor lang tid din kærestesorg må vare. Du kan i stedet fortælle dem, at du befinder dig i dit livs krise, at du kæmper, og at du ikke har brug for voksen-skældud, men støtte. Det er så ikke sikkert, at du får netop det, og det vil fortælle dig en del om venskabets karakter, og det er ekstra hårdt at miste venskaber midt i en krise. Selvom jeg mener, du med rimelighed kan forvente støtte i din sorg, vil jeg alligevel opfordre dig til ikke at trække uanede veksler på din ven eller veninde i time efter time, måned efter måned, for det er der ikke rigtig nogen, der kan holde til, medmindre de selv står i en lignende situation. Men bed om at blive lyttet i en afgrænset periode, og sig, at du lige har brug for carte blanche til at ’ventilere’ i en halv times tid, og så kan I derefter tale om noget andet. Det burde et godt venskab kunne bære.

Lær af dit brud

Og få eventuelt professionel hjælp, hvor det er ’tilladt’, at du læsser af, fordi du rent faktisk betaler for det. Da jeg for en del år siden gik igennem et sindssygt hårdt brud (et af de grimme), fik jeg hjælp, og jeg var meget bevidst om at række ud og række ud og så lige række lidt mere ud, for det var mere, end hvad jeg selv kunne klare. Men jeg var også bevidst om helt fra starten, at jeg ville lære, hvad jeg havde brug for at lære af det brud, for jeg følte simpelthen ikke, at jeg havde råd til at begå den samme fejl igen.

Så jeg vil opfordre dig til at tage læringen med fra bruddet, og du må ikke tolke det som, at du er skyld i x, y eller z, men mere så du finder en slags mening i kaos. Måske ligger din læring i, at du skal finde en mere moden mand næste gang, lære at sætte grænser eller lære at lytte til din krops signaler i stedet for at fortsætte i et forhold, der ikke får dig til at vokse som menneske.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og