Studio Bitte: Motivationen for mig er friheden i at være uafhængig

“Okker gokker”, “Ride ride ranke”, “Marie Marie Marolle”… Sidder du allerede og er helt nostalgisk og synger lidt med? Så bør du tage et kig på Studio Bitte, en lille dansk virksomhed, som Camilla Bræstrup står bag, der laver plakater, der hylder danske sange, remser, rim og sanglege. Vi har taget en snak med Camilla om, hvad der fik hende til at tage springet ud i det selvstændige liv og hvilke drømme hun har for den farverige plakatshop.

LÆS OGSÅ: Maria og Louise vil ændre din måde at få beauty-behandlinger på

Hvad er din baggrund?

Jeg er vokset op på Vestegnen, i en helt almindelig familie. Jeg har altid været kreativ, og vidste ret tidligt, at jeg ville være grafisk designer. Jeg havde læst, at det var svært at blive optaget på en designskole, og at man som udgangspunkt skulle søge ind med en portefølje af arbejde. Da jeg blev student, tog jeg derfor direkte på designhøjskole i Randers i et år og tilbragte efterfølgende endnu et år i praktik på to designbureauer, inden jeg til sidst blev optaget på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det var en kæmpe lettelse og det hele værd. Men på tredje og sidste år var jeg i praktik på et stort dansk designbureau, hvor jeg pludselig fandt ud af, at der også var noget andet, der trak i mig. At drive et projekt fra A til Å, tænke strategisk og kommercielt. Så da jeg færdiggjorde min uddannelse som grafisk designer, søgte jeg med det samme ind på Roskilde Universitet, og efter sommerferien startede jeg på kommunikation og virksomhedsstudier. Sideløbende fik jeg et studiejob hos arkitektfirmaet Henning Larsen, hvor jeg blev ansat, da jeg blev færdig med studiet. Over mere end 8 år fik jeg lov til at prøve forskellige interesser af, vokse i mine stillinger og udvikle mig i arbejdslivet. De sidste seks år, inden opstart af Studio Bitte koncentrerede mit arbejde sig om forretningsudvikling på det offentlige marked i hele Skandinavien; at få Henning Larsen gennem nåleøjet til de store arkitektkonkurrencer.

Når jeg ser tilbage på min baggrund, har jeg altid været i gang, og det med at tage et sabbatår, stoppe op eller tage en pause, har jeg haft det svært med. Jeg er altid gået målrettet efter det, jeg har ville opnå, og så trives jeg godt med at lære nyt. Kaste mig ud i noget, som jeg overhovedet ikke vidste noget om, inden jeg startede.

Hvordan fik du ideen til Studio Bitte?

Jeg har to børn på snart 5 og 2, og under min sidste barsel med min søn, voksede tanken – som jeg tror mange barslende mødre oplever – om at prøve noget nyt. I min familie og omgangskreds er der mange iværksættere, så det har aldrig været fjernt for mig at starte min egen virksomhed. Min mand er også selvstændig og har sammen med tre andre et designbureau. Da han blev en del af det setup, kunne jeg fra dag ét af mærke hans gnist, motivation og glæde ved at være egen chef, skabe noget, have succes og se det vokse. Det har været en stor motivation.

Da jeg efterhånden havde taget tilløb i nogle måneder, kom idéen til Studio Bitte ret hurtigt til mig. Jeg har altid elsket vores danske rim og remser, sange og ordlege, som jeg har lært som barn, og som jeg nu lærer mine egne børn. Der er noget super fint ved, at det hele går igen, generation efter generation. Hvem kender eksempelvis ikke ”bro bro brille”? En sætning der i øvrigt slet ikke giver mening. Det synes jeg er helt unikt.

Samtidigt kunne jeg ane et hul i markedet. Det bugner derude med alfabeter, søde dyr og pussenusset fantasi. Med Studio Bitte kan jeg tale til både børn og voksne. Mine plakater vækker noget nostalgisk, minder om ens egen barndom og tilføjer samtidigt noget nutidigt med de klare farver og minimalistiske kompositioner. For mig handler det også om at vække det fantasifulde, legesyge – det der ikke giver helt mening, men som børn er rigtig gode til.

Hvad fik dig til at gøre idé til virkelighed?

Det kræver selvfølgelig et ordentligt skub at kaste sig ud i det at starte op som selvstændig. Der er mange usikre faktorer, herunder særligt økonomi og frygten for at fejle. Nogle gange kræver de store beslutninger bare, at man har nogen tæt på, der kan se tingene udefra og sige ”hvad er det værste, der kan ske”? Lykkes det ikke, så har jeg i det mindste prøvet, og så kan jeg altid få mig et regulært job. Hvis jeg ikke havde haft særligt min søster og min mand til at bakke mig op om beslutningen, heppe og give mig et kærligt skub, så er jeg ikke sikker på, at jeg havde turdet tage springet.

Hvad har det krævet fra dig?

Jeg er vokset op med klichéen om, at alting kan lade sig gøre, hvis bare man går målrettet efter det og gør sig umage. Henover årene er jeg blevet bekræftet i, at det faktisk er rigtig nok langt hen ad vejen. Det jeg er gået benhårdt efter, har jeg tit opnået. Alligevel har tvivlen været min største modstander, og den ene dag kan jeg have følelsen af, at det går super, den anden dag det helt modsatte. Men sådan tror jeg dog altid det vil være, når man satser meget af sig selv. Alt afhænger jo af de beslutninger man tager, så derfor rammer det hårdere, hvis man træder forkert. Modsætningsvis føles det fantastisk, når det så går godt. At arbejde på mit eget projekt har skabt en helt anden stolthed og drivkraft, end jeg tidligere har følt.

Hvad har været den største udfordring undervejs?

Opstarten af Studio Bitte har været præget af masser af udfordringer, og det har mildest talt været en stejl læringskurve. Jeg har skulle sætte mig ind i alt fra betalingsgateways og indløsningsaftaler, fragtaftaler og ordrehåndtering, GDPR-lovgivning, SEO, digital markedsføring, SoMe, bogholderi og regnskab, erhvervsforsikring og ikke mindst alt det tekniske bag det at drive en online salgskanal. Med det sagt, så har udfordringerne også været noget af det, der har været det sjoveste. Hvordan finder man eksempelvis lige ud af, hvad der er den bedste betalingsgateway og indløsningsaftale for en? Det kræver en lang research, men når man så har fundet en løsning og fået den op at køre, er det virkelig en sejr.

Hvad har været din største succesoplevelse med firmaet?

Min største succes har været at modtage ordrer fra personer, jeg ikke kender. Det kan stadig gøre mig helt overrasket og stolt, at noget jeg har skabt og formet, har ledt til, at en person i Aarhus køber en plakat fra min webshop. Det er lige fedt hver gang.

Hvor ser du Studio Bitte om 5 år?

Om fem år håber jeg, at Studio Bitte har vokset sig mere robust og fået godt fat i målgruppen. Lige nu er jeg stadig i opstartsperioden, hvor jeg investerer flere penge, end jeg får ind, og det skal jeg gerne have vendt, inden for en overskuelig fremtid. Jeg har en drøm om at udvikle mindst to nye serier af plakater om året, og senere hen måske også indgå samarbejder med kunstnere, digtere, designere eller lignende. Jeg håber, at jeg om fem år har fået stablet en god økonomi på benene, så jeg kan ansætte en medarbejder eller to og ikke mindst, at virksomheden er blevet alt for stor til det meget lille hjemmekontor, jeg arbejder fra nu.

Hvad er dit råd til andre, der drømmer om at blive selvstændig?

Mit råd til dem der drømmer om selv at blive selvstændig er at kaste sig ud i det. Der eksisterer helt klart et billede af, at hvis du skal have succes som iværksætter, så skal det være altopslugende og på bekostning af alt andet i dit liv, og det er jeg sikker på, at de færreste har godt af. Jeg tror på, at hvis man strukturerer dagen, arbejder effektivt og målrettet, så er det godt nok. Jeg er på, når klokken slår 7.30 og indtil kl. 14.30, når jeg lukker ned for at hente børn. Hver dag sætter jeg mål for dagen; dem jeg skal nå inden dagen er omme, dem jeg skal nå inden ugen er omme, og dem jeg bør tage fat på, inden for den kommende fremtid. På den måde er mine dage, trods den korte tid, enormt strukturerede og effektive. To-do-lister er min evige følgesvend, og jeg plejer at nå det, jeg sætter mig for hver dag. Hvis ikke, går det nok.

For mig er mange penge ikke en motivation. Motivationen for mig er friheden i at være uafhængig – at kunne bestemme selv over min egen tid. Hvis jeg lige kan få det til at løbe rundt økonomisk, men til gengæld har det sjovt med det jeg laver og oplever balance og overskud i mine relationer, vil det være nok for mig.

Se mere til Studio Bitte på studiobitte.dk og på instagram @studio_bitte

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide