[single_post_category_name]

Sådan gennemskuer du en online dating-svindler

Mange har med forargelse fulgt med i true crime-dokumentaren ’The Tinder-Swindler’ på Netflix, hvor tre kvinder fortæller om en relation til en mand, de troede var oprigtig. I kølvandet på serien har flere kvinder i Danmark stået frem og delt deres oplevelser med svindlere på nettet. Kærlighedsekspert og stifter af den danske datingapp Lovla, Mortada Haddad, giver derfor sine bedste råd til, hvordan man undgår at blive snydt, når man leder efter kærligheden online.

LÆS OGSÅ: Afstand skaber længsel og frygt

The Tinder Swindler er en forfærdelig fortælling om Cecilie, Pernilla og Ayleen, som via en datingapp får kontakt til en mand, som udgiver sig for at være milliardærsøn. Med sin fiktive identitet formår han at bedrage kvinder for over 65 millioner kroner. Selvom The Tinder Swindler er et ekstremt eksempel, er onlinesvindel og scam desværre en stigende tendens, som kan have store konsekvenser for ofrene – ikke kun økonomisk, men også mentalt. Mortada Haddad fortæller:

”Vi ved, at ca. 51% lyver omkring noget på deres dating profil – og det er omkring stort og småt. Det siger noget om, at det kan være enormt svært at gennemskue hvornår noget er sandt – og om der er tale om en svindler. Alt virker nemlig oprigtigt, lige indtil det ikke gør længere. Og et bedrag som dét kan stå i vejen for nogensinde at begive sig ud på datingmarkedet igen. Det er en ærgerlig tendens, som ødelægger det for alle de gode og oprigtige brugere, der jo også findes på datingplatformene – og som heldigvis er i overtal!”

Vi må indse, at scammerne findes derude. Men da svindlerne er svære – faktisk nogle gange umulige – for brugerne at spotte har især datingplatformene et ansvar for at sortere de åbenlyse fra, mener Mortada Hadad.

”Onlinesvindel og scam er en virkelighed, vi skal tage meget alvorligt. På Lovla har vi et User Risk System, som vurderer alle brugerne baseret på flere faktorer. Har brugeren en høj risikoscore holder vi skarpt øje med profilen, og giver dem begrænset adgang til platformen, indtil vi har gennemgået profilen manuelt. Det er dog langt fra alle datingapps, der har et lokalt team siddende til at lave denne procedure – og det er klart, at jo større og mere global en platform er, jo sværere bliver det også at spotte og fange alle tilfældene af svindel.”

Trods sikkerhedsprocedurerne på datingplatformene kan man være uheldig og swipe en svindler til højre. Men heldigvis er der her procedure, man selv kan praktisere for at beskytte sig mod svindlere og onde intentioner. Mortada Haddad har lavet en liste med 5 råd til at spotte en potentiel dating-svindler.

  1. Hvis det virker lidt for godt til at være sandt, er der formentlig noget om snakken. Så brug din sunde fornuft, hvis dit match ligner en Hollywood-model. Scammers bruger som regel falske billeder af smukke mennesker for at lokke godtroende brugere i fælden. Et konkret tip, du kan tænke over: Hvis disse smukke mennesker virkelig fandtes, havde de formentlig lagt mere end ét billede op af dem selv eller sammen med deres venner.
  2. Scammers skruer op for processen: Når du møder en person online, og kemien er god, skal resten nok opstå af sig selv og i et fornuftigt tempo. Hvis vedkommende efter meget kort tid enten vil have dig over på en anden platform, eller spørger efter personlige oplysninger, kan det godt være et faresignal. Så tænk dig nøje om, når relationen forhastes eller når samtalen føres over til et andet medie.
  3. Mange scammere erklærer deres kærlighed MEGET hurtigt og spørger om penge. Det er en måde at opbygge tillid på, og skabe tryghed, for efterfølgende at tigge om penge. Så hvis vedkommende erklærer sin kærlighed efter et par dage og pludselig skal bruge penge til sin syge moster, har du god grund til at blive skeptisk… Det er ofte her, ofrene har allersværest ved ikke at give efter. Fordi hvorfor skulle en ellers rar og venlig person dog snyde dig og snuppe dine penge? Det er desværre hovedformålet med deres tilstedeværelse på platformene.
  4. De beder om personlige oplysninger. Det er generelt en dårlig ide at dele personlige oplysninger med andre. Så hvis nogle beder dig sende bank-oplysninger, personnummer eller andet personligt – lad være. Det kan ende galt.
  5. Husk på: Ikke alle, som du møder online, vil gøre dig ondt. Langt de fleste mennesker på online datingplatforme, har gode intentioner og vil blot lære dig bedre at kende. Så hav din sunde fornuft med dig, husk på ovenstående og kast dig ud i kærligheden – hvis det føles rigtig.

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide