[single_post_category_name]

Se dine fordomme i øjnene, så du kan give slip og leve frit

Der kan være utallige grunde til, at vi ikke når i mål med det vi går og ønsker os af livet. En af grundene kan være, fordi vi bliver ved med at gøre det samme og forvente et andet udfald, hvilket er utopi. Det mente Albert Einstein i hvert fald også, da han udtalte at “Definitionen på sindssyge: At gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat”. Men hvorfor er det så, at vi ikke bare gør noget andet, hvis vi godt kan se, at det vi ikke skaber ændringer og resultater med samme metoder?

LÆS OGSÅ: Beslutninger, der kan sætte dig fri fra overtænkning

En af grundene er simpelthen, at vi kan have nogle forudindtagede holdninger og fordomme omkring visse ting. Det kan så ende med at blive til det, som jeg kalder ‘interne regler’ for os selv. Det kan f.eks. være, at du gerne vil møde en ny kæreste, men du vil i hvert fald ikke benytte nogen form for dating app, da du har en holdning til det. Det kan også være, du nægter, at ville gå på date med en, som måske er yngre eller ældre end dig. På den måde vil du måske ikke få øje på en potentiel sød kæreste, da du udelukker nye muligheder. Det samme gør sig gældende på andre områder i dit liv.

Hvorfor vi kan have fordomme

For de fleste klinger ordet fordomme nok temmelig negativt, men som udgangspunkt er fordomme en helt naturlig forsvarsmekanisme. Fordomme opstår nemlig af erfaringer. Denne erfaring kan så blive til en forudfattet dom af givne ting, situationer eller personer. Fordomme kan både opstå på baggrund af noget, vi selv har erfaret, men kan også opstå, når vi kommer til at adoptere andres erfaringer. Erfaringer, som ender med at farve vores egen forståelse af visse ting.

I nogle tilfælde kan fordomme være en sund måde, hvorpå vi kan passe på os selv. Er du f.eks. utryg ved at gå bestemte steder, når det er mørkt, så er det nok fordi du enten selv har en erfaring eller andre har fortalt, at det ikke er en god ide at gå der alene. I de fleste tilfælde som dette, så er fordomme faktisk en god ting, da det blot er for at passe på dig selv.

Det er nu bare sådan, at der også er fordomme, som ikke altid holder stik. De holder os derfor i en uhensigtsmæssig komfortzone.

Du kan udfordre dine fordomme

Hvis du står og føler, at du ingen vegne kommer – så se om du ikke kan få øje på alle de andre handlemuligheder, der er. Hvad skal der måske til, før du kan rykke dig et nyt sted hen? Skal du søge job i en helt anden branche, udforske andre måder at date på eller skal du begynde at strikke? Når du stiller dig selv den slags spørgsmål, så vil du måske møde nogle af dine fordomme. Måden du kan identificere dine fordomme, vil ofte være, når du har modstand på en løsning. Sådan en modstand kan f.eks. lyde: “Men det kan jeg jo ikke, fordi xxx?”.

Støder du på den slags, kan det kræve din nysgerrighed, såfremt du vil det til livs. For hvad går de egentlig ud på? Du kan derfor stille lidt spørgsmål til dig selv, som f.eks: “hvorfor tror jeg det her?” eller “er det farligt eller rigtigt?”.

Hvis ikke det er farligt eller ikke strider direkte imod dine værdier, så kan du spørge dig selv “og hvad så hvis jeg gjorde det alligevel?”.

Andres meninger

Ofte er vi bange for, hvad andre tænker. På den måde får vi lavet interne regler for os selv, som udspringer fra de fordomme, vi har. Men når alt kommer til alt, så kan vi ikke bruge andres meninger til noget. Du vil sikkert også opleve, at jo mere du giver dig selv og andre fri fra fordommene – jo mere vil du også opleve en frihed fra andre og dig selv. Under min coachinguddannelse brugte en underviser et billede af Pinocchio, som var styret af strengene. Alle strengene skulle selvfølgelig være en metafor for de fordomme, vi måtte have med os. Vi skulle derfor se det som, at vi skulle klippe dem, så vi kunne gå frit ud i verden og leve det liv vi havde lyst til. At gå i gang med at rykke sig i livet kan være skræmmende. Men det kan som oftest betale sig. Så giv dig selv tid og tålmodighed til at udvikle dig lidt efter lidt.

Rigtig god fornøjelse <3

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide