[single_post_category_name]

Sådan indretter du dit hjem med kunst

Drømmer du også om at få mere kunst ind i dit hjem, men kan ikke helt finde ud af, hvor du skal starte? Så er hjælpen heldigvis nær. Vi har nemlig talt med Loa Brix fra Art Nordic, der er en dansk kunst- og salgsmesse, som løber af stablen den 24.-26. juni på Lokomotivværkstedet i København. Loa deler her sine bedste råd til, hvordan du indretter dit hjem med kunst.

LÆS OGSÅ: Lækre ting til hjemmekontoret

Hvilke overvejelser skal man gøre sig, inden man køber kunst? 

Vi vil gerne hjælpe med at få folk til at stole på deres egen intuition, når de køber kunst. Hvis det står til os så skal vi holde op med at betragte kunst som en investering, det er ikke vigtigt om et værk stiger i værdi – det vigtige er, hvilken værdi det har for dig.. Vi vil gerne opfordre vores besøgende til at se på kunst som en fortælling, de får ind i deres hjem. En fortælling, de beriger deres liv med, og som fortæller en historie, de kan spejle sig i, blive draget af, fare vild i eller opdage nye sider af hver dag.

Bikubenfonden har netop undersøgt hvilken rolle kunsten spiller i danskernes liv. Og de kom blandt andet frem til at kunst er en port til vores følelsesliv. Kunsten kan hjælpe os med at forstå vores egne følelser, men den kan også hjælpe os med at arbejde med følelserne . Vi kan aktivt bruge kunst til at bringe os i en bestemt tilstand. Så når du skal købe et værk anbefaler vi, at du forholder dig til  hvad er det for en stemning, du gerne vil have i dit rum og find et værk, der kan være med til at skabe den stemning.

Foto fra Art Nordic 2021

Undersøgelsen peger også på, at kunst stimulerer vores kreativitet. Og det synes jeg er en rigtig vigtig pointe. Ved at omgive os med kunst kan vi altså aktivt sætte gang i nye tankeprocesser og nye måder at se verden på. Det kan vi ligeså godt bruge aktivt, når vi indretter os.

Vi anbefaler også, at man køber kunst før møbler. Møbler er ofte forbigående genstande i hjemmet. De er modebetinget. Det er vildt ærgerligt at købe et stort fedt kunstværk til 50.000 kroner, fordi det lige passer til den sofa, man har. Det er kunstværket, der bliver rummets magnet, det er kunstværket, der sætter hele stemningen. Så møblér rundt om det.

Foto: Privat

Hvordan kan man vide, om man kan lide det efter noget tid?

Her er vores bedste råd, at man skal blive sin egen kunstrådgiver. Glem autoriteterne, lad være med at tænke over, om der er andre, der synes om det. Det vigtigste er, at du finder ud af, hvad du kan lide, og det kræver øvelse. Se på en hulens masse kunst. Jeg går selv jævnligt på gallerier og opsøger kunstmesser så meget, jeg kan. Eksponér dig selv for kunst. Det har desuden en masse andre fordele; Det påvirker din sindstilstand – du bliver simpelthen glad af det. Se på en masse kunst og tag stilling til det. Det er et godt kunstværk, hvis det sætter noget i gang i dig. Så ved du, hvad der er et rigtigt kunstværk for dig. Hvis du ikke ved det endnu, er det, fordi du skal se på noget mere kunst. På den måde bliver du din egen kunstekspert.

Hvilke tanker skal man gøre sig ift. om ens kunst passer til hinanden?

Det kommer an på, hvordan du bor. Hvis du er heldig at have mange rum i dit hjem, så vælg ét centerpiece pr. rum. Herefter kan du begynde at supplere. Derhjemme har jeg fx et stort værk af en kunstner på én væg, og så har jeg fire værker af samme kunstner på en anden væg, det kan man godt vælge at gøre, men det behøver slet ikke være så ensartet. Man kan også vælge at kombinere noget forskelligt. Jeg synes ikke, man skal være så optaget af, om ting matcher. For sætter du noget op overfor hinanden, der har kontrast, så skaber det en hel ny dimension til fortællingen. Det er også bare med til at vække din nysgerrighed og dine gæsters nysgerrighed. Der sker et modspil. Her kan det også være en god ide at tænke i kontraster, og gerne også i materialer. At noget er på et lærred og noget er en indrammet art print, at noget er akvarel og noget er akryl eller olie. Jeg synes helt klart, at det er sjovere at skabe kontrasterne end at skabe noget, der matcher. Så længe det er kunst, som du virkelig gør noget godt for dig, så går der ikke noget galt i at skabe de her kontraster. Tværtimod bliver det kun sjovere.

Foto fra Loa Brix’ eget hjem med en blanding af stilarter, materialer og motiver.

Hvad skal man undgå, når man køber kunst?

På en måde har jeg lyst til at sige, at man skal undgå impulskøb, men på den anden side, så er impulskøbene nogle gange de bedste, fordi du finder noget, der går lige i hjertet på dig, og så skal du selvfølgelig slå til, hvis du har råd. Faldgruberne er bare at købe det, de andre køber. Vi vil råde folk til at eksponere sig selv for kunst, få trænet øjet og mærke efter, om det sætter gang i noget, og hvis det gør det, så kan det ikke være den forkerte investering. Hvis du køber det, fordi din nabo har købt det, så har du jo ikke taget stilling til, om det gør noget for dig. Det kan være lidt uvant for os at tale om kunst, som nodet der har en funktion. Det har før været lidt forbudt. Men snakken er meget igang lige nu – hvordan kunsten kan have en funktion for os. Vi ved, at kunst kan have en positiv effekt for folk der lider af depression, og der er også meget spændende arbejde, der peger på, at kunst kan være et effektivt redskab i traumebearbejdning. Det handler både om at se på kunst og selv at være udøvende. Kunst kan stimulere dit mod, din kreativitet og din glæde. Og jeg oplever, atdet bliver mere og mere okay at tale om det på den måde.

Hvad er dit råd til folk, der gerne vil have noget mere kunst ind i hjemmet, men ikke har den store kunstinteresse, hvor starter man?

Jeg mener helt klart, at man skal starte med at tage på kunstmesser. Du kan browse rundt i rigtig mange tilbud og danne dig din egen mening, mens du går rundt. Fordelen ved de her steder er, at det er up-and-coming kunstnere, så det er ikke ligeså dyrt, som det du finder i gallerierne. For i det sekund en kunstner kommer på galleri, så stiger værdien eller prisen på deres værker med en faktor 10 måske. Fordi galleriet skal have deres andel, og kunstneren får så også mere for værkern. Det er sådan markedsmekanismerne er. Så lad være med at starte på et galleri, for så får du råd til mindre. Start det sted, hvor du selv kan være med til at opdage et kommende talent, som måske ikke er kommet på galleri endnu og dermed også få det billigere.

Tre kunstnere, man skal holde øje med 
Det er jo nærmest umuligt at sætte navn på nogen, når vi har 250 talentfulde kunstnere med. Men jeg har lyst til at pege på en ung kunstner, der trak meget opmærksomhed på sidste års Art Nordic. Det er Carla Kjærgaard, hvis  kunstnernavn er Carla.K. En anden kunstner, jeg selv glæder mig til at møde i år, er Ahmad Mallah. Og så er der Tobias Rosenberg, som også står bag dette års Art Nordic plakat, som vi virkelig vil anbefale, at man holder øje med.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af CARLA KJÆRGAARD (@carla.k.art)

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Ahmad Mallah (@s.t.a.t.e.l.e.s.s)

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Rosenberg Studio (@rosenbergstudio)

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide