[single_post_category_name]

Derfor bør du prioritere din nattesøvn

Dette indhold er sponsoreret

Som voksen skal man normalt sove omkring 7-9 timer hver nat, hvis søvnbehovet skal dækkes. Søvn er livsnødvendigt. Får man for lidt søvn om natten, kan man opleve ubehagelige symptomer, og i de værste tilfælde kan man blive syg. Søvnen er nemlig nødvendig for menneskets overlevelse. For at kunne få en god nats søvn er der forskellige helt lavpraktiske betingelser, som man skal have opfyldt. Meget naturligt skal man have en god seng at sove i. Det er også befordrende at have noget godt og behageligt sengetøj at sove i. Det kan du blandt andet finde hos søvn & comfort. Herudover er det også vigtigt, at dit soveværelse er køligt og mørkt. Læs med her, hvis du vil vide mere om, hvorfor det er vigtigt at prioritere nattesøvnen.

LÆS OGSÅ: Beach Reads du ikke må gå glip af denne sommer

Hvorfor kan man ikke sove om dagen?

Årsagen til at man ikke bare kan sove om dagen skyldes døgnrytmen. Alle har et indre biologisk ur. Studier har vist, at man sagtens kan forskubbe ens døgnrytme ved at arbejde om natten og sove om dagen, men sover man mindre, så akkumulerer man et søvnunderskud. Derfor anbefaler Dansk Sygeplejeråd, at man bør begrænse antallet af nattevagter og antallet af nattevagter i træk. Derudover så bør man tilpasse arbejdskravene, og sørge for at der er en mulighed for at få en pause eller en powernap.

Hvis man er i søvnunderskud, så giver det nedsat koncentration og døsighed på sigt. Man bliver langsommere og kan få sværere ved at udføre mere komplekse opgaver i hverdagen. Derudover bliver man også dårligere til at samarbejde, og man kan opleve at blive mere stædig, ligesom man også kan opleve kropslige, smerterlignendeubehagsfornemmelser.

 Symptomerne ved søvnunderskud

Det er vigtigt, at man får en god nattesøvn med god komfort. For nogle er det rart med en tung vinterdyne om natten. Den kan hjælpe til en bedre søvnkvalitet. Nogle af de psykiske symptomer ved søvnunderskud er irritabilitet, tristhed, angst, nervøsitet og rastløshed. Derudover er der også mange fysiske symptomer ved søvnunderskud, som man bør være opmærksom på. Nogle af de fysiske symptomer er søvnproblemer, obstipation, appetitforstyrrelser, øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, alzheimers, demens og nogle former for kræft. Derfor er der mange gode grunde til at tage nattesøvn alvorlig.

Dog skal det siges, at hvis man generelt lever psykisk og fysisk sundt, så er en dårlig nattesøvn engang imellem ikke livsfarligt. Man skal bare sikre sig, at man får skabt en god balance mellem det at være vågen, søvn, døgnrytme, stress, livsstilsfaktorer og egen interaktion med omgivelserne. For det er nemlig ikke effekten af en enkelt faktor, men den samlede sundhedsbelastning, som man skal være opmærksom på. 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide