Guide: Sæt kulør på dit hjem

Facts


Camilla Graae

Camilla er uddannet indretningsarkitekt, og har en selvstændig virksomhed som indretningsarkitekt og som kreativ konsulent. Dertil har hun 15 års erfaring indenfor modebranchen.

Kølig, Varm, dramatisk, hyggelig…. Vi kender alle den følelse vi får, når vi kommer ind i et rum. Det er farvernes påvirkning. Og det nytter ikke noget at forklare farver. Det ville være det samme som at forklare smagen på et krydderi. De skal opleves, og smages på, og brugt rigtigt kan de løfte hele retten til nye højder.

Det samme gælder for maling! Der findes mange retningslinjer for, hvordan farverne skal bruges i de forskellige rum, alt efter hvilket et af verdenshjørnerne rummet vender mod. Det er der naturligvis også noget om, og især hvis det er de rene grundfarver der bruges. Det er dog til syvende og sidst, det enkelte individs opfattelse af farven der tæller. Ikke to sæt øjne ser den samme farve ens, og vores følelser styrer hvordan vi har det med den enkelte farve.


Om farvesystemet
I NCS-farvecirklen er de fire rene grundfarver Gul (Y for “Yellow”), Rød (R), Blå (B) og Grøn (G) anbragt på de fire kardinalpunkter, der gengives som en uafbrudt farvecirkel med 40 farvegrupper, Her finder man derfor både en kold og en varm udgave af grundfarverne. Herefter kan de rene farver så videretones, og det er det, der efter min mening, skaber de rigtig spændende ”In between colours”.  Farver der er “knækkede” og udefinerbar, og som skaber et blødere og mere interessant resultat. Det er det de engelske malingsmærker som f.eks. Farrow & Ball og Zoffany er rigtig gode til. Flügger og Dyrup er også godt med på det danske marked. Men i særdeleshed kan tidligere medejer af Made A Mano, Josephine Hoffmeyers nye mærke File Under Pop fremhæves, for deres interessante farveskala. Det kan helt sikkert betale sig at købe kvalitetsmaling! Dels er række og dækkeevne utrolig høj, pga pigmentindholdet, det giver en bedre overflade og dels får man unikke farveblandinger. 


Brug det naturlige lys
Det det handler om, når der skal vælges en farve, er at arbejde med rumfornemmelsen og især lyset. Lyset ændrer sig i løbet af dagen, og alt efter hvad retning rummet vender, vil det afspejles i lyset. Nordvendte rum vil derfor med deres sparsomme og kølige lys, med fordel kunne fremhæves og stemningen understreges, ved at rummet males i en dyb, mættet blålig farve.


Skab kontraster
De fleste af os har også hørt, at små rum virker større hvis de males hvide, og omvendt at mørke vægge gør mindre. Det er bestemt også sandt, men hvis et rum males helt hvidt, kan møblementet pludselig virke lidt strittende og rummet føles ikke hyggeligt og fuldendt. Hvis man vil have den hvide farve til at træde frem og fremhæve rummet, behøver man noget der virker som kontrast til de hvide vægge. Det kan f.eks være mørke bejdsede gulve som på ovenstående billeder, hvilket har en rigtig flot effekt, eller at male en væg I en kontrastfarve. Man kan også vælge at bruge møbler og accessories i spændende materialer,. Disse kontraster i teksturer og materialer er også med til at skabe et “levende” rum. 


Brug farver til at skabe balance
Farver kan bruges til at ændre et rums geometri ud fra læren om, at de lyse farver altså træder i baggrunden, og de mørkere eller stærkere kulører kommer tættere på os. Et langt og smalt rum kan gøres kortere og mere harmonisk ved at male endevæggene mørkere end det øvrige rum, der skal have en neutral, lys farve. Derved vil de mørke vægge fornemmes tættere på os, og de lyse vægge vil “trække sig tilbage” – rummet vil derfor virke mere harmonisk.

Det modsatte vil altså ligeledes gøre sig gældende. Et bredt men kort rum vil igen kunne “forms” på den brede led med en mørkere farve, og derved vil de lysere vægge på den korte led fornemmes længere væk, og rummet vil igen føles mere harmonisk på os. Ligeledes kan du skabe hulestemning ved at male både loft og vægge. Dette får hele rummet til at “samles” omkring dig.

For optisk at få et rum til at virke større, kan det også være en god idé, at male en enkelt væg i små rum, for netop at fremhæve de andre vægge og samle hele rummet.


Brug farver til at markere områder og funktioner
I mange hjem, både større og mindre kan det være virkningsfuldt at markere de forskellige funktioner og områder. Dette kan gøres med farver.

Et hjørne af en stor stue/alrum – hvor der både ses tv, leges med børn, læses bøger og aviser og spises store middage – kan males med en mørkere og dybere kulør end det øvrige rum. Herved skabes der intimitet og hygge i denne del af stuen. Dette kan med fordel gøres i børneværelser eller et-værelseslejligheder med sovehjørne, kontorhjørne, spisekrog eller lign.


Tone i tone – vær ikke bange for de mørke farver
Som nævnt tidligere i denne artikel, er de mørkere farver med til at skabe kontrast til al det lyse. Denne kontrast er meget vigtig, fordi den er med til at skabe karakter i vores boliger og dermed harmoni.

En stor farvetrend er i øjeblikket at vælge samme farver, men i forskellige nuancer. På denne måde, skabes et roligt og interessant look. Dvs. at der vælges en farve på væggen, og træværket eller møbler males i same farve, men i en anden nuance og evt. Anden overflade. Kontraster skabes ikke blot af modsatte farve, men også af mat vs. blank, glat vs. ru overflade osv. Derfor kan der sagtens skabes kontraster selvom det er tone i tone – princippet. Se blot billedet ovenfor. Så kære ChriChri læsere – Bliv inspirerede og kast jer ud i et kulørfyldt 2017!

Tip: Husk at kigge på nuancen på dit gulv, før du vælger vægfarve. Det er vigtigt at de to passer sammen. Gyldne og rødlige gulve skal have en neutral til kølig vægfarve, endelig ikke en farve med rødlig undertone. Omvendt vil et lyst neutralt gulv, passe flot med en vægfarve der har mere glød og varme og kan fint spille sammen med en rødlig eller grønlig undertone.

Se mere til Camilla på bloggen camillagraaedecor.dk og på Instagram under navnet @camillagraaedecor.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og