6 danske stole du bør kende

Facts


Camilla Graae Camilla er uddannet indretningsarkitekt, og har en selvstændig virksomhed som indretningsarkitekt og som kreativ konsulent. Dertil har hun 15 års erfaring indenfor modebranchen.

Find Camilla på bloggen camillagraaedecor.dk og på Instagram under navnet @camillagraaedecor.

Vi danskere er kendt for mange ting. Men der er særligt én ting Danmark er kendt for ude i verden – vores danske design. Den danske arkitektur, de rene linjer, materialerne og vores lyse, lette indretning. Funktionaliteten, æstetikken og de ypperste materialer går op i en højere enhed og inspirerer verden over.

Men lad os kigge på noget af vores danske design, der i særlig grad er mange overvejelser værd. Det er en af de vigtigste og samtidig en af de ting der er sværest at vælge, når indretningen skal på plads – nemlig stolen. På trods af, at vi er en lille nation, har vi utallige pragteksempler på stole af dansk design, og her kommer et udpluk af de bedste:


Ikonet

Syveren blev designet i 1955 af den danskearkitekt og designerArne Jacobsen. Det er en af de mest efterspurgte stole, ikke bare i Danmark, men også i udlandet. Ud over stolens siddekomfort, er den stabelbar, hvilket gør den yderst praktisk, og så passer den til stort set alle hjem. Stolen er lavet i træ og kan købes i flere varianter, træ, lakeret  (I den lækreste nuance!) eller polstret. Syveren bliver fremstillet i Danmark af møbelproducenten Fritz Hansen, som Arne Jacobsen dengang i 1955 valgte på grund af deres metode til at dampbøje træ på.

Stolens navnet Syveren har den fået fra det sidste tal af stolens modelnummer, 3107. Syveren er i dag, mange år efter Arne Jacobsens død, blevet et ikon for tidløst, stilfuldt design verden over.


Den tidsløse klassiker

Hans J. Wegners Y-stolen må siges at være noget af det ypperste inden for dansk design. Håndværket og hele processen bag tilblivelsen af denne skønhed, kunne der alene skrives en hel artikel omkring – (Det må komme en anden god gang…!). Hvis man som jeg, har været så heldig at besøge produktionen af Y-stolen hos Carl Hansen & Søn på Fyn, så er man ikke i tvivl om hvorfor denne stole er et mesterværk, og hvorfor så mange af os drømmer om at indtage middagen i netop den! Y-stolen eller The Wishbone Chair, som den så poetisk hedder på engelsk, er så tilpas underspillet og nordisk i sit udtryk, men samtidig så kompliceret og forfinet. Stolen tager ca. 3 uger at producer, og skal gennem mere end 100 produktionsled før den endelig er færdig. Stolens siddekomfort er der en anelse delte meninger om, men den er en sikker investering og de klassiske udgaver i sort og eg går man aldrig fejl af.


Den luksuriøse

Da Jacob Gubi for et par år tilbage udtalte, at han ville have et andet koncept for Gubi, end det der ellers tegnede den daværende skandinaviske og super hotte indretningsbølge New Nordic, havde han næppe forudset (eller havde han…?) at den næste store trend ville blive eklektisk og glamourøs med reference I 30’ernes Art Deco-stil.

Med designduoen GamFratesi genopfandt han Gubi, med inspiration i kontrasten mellem italiensk og dansk design. En ny luksuriøs drømmestol var skabt. The Beetle Chair fra Gubi har taget os alle med storm, og er allestedværende i øjeblikket.

Det er enkeltheden og funktionalitet som er i fokus, og derfor passer stolen perfekt ind i den moderne boligindretning. Beetle er ideel som spisebordsstol, da du kan sidde godt i lang tid af gangen. Den elegante polstring højner komforten, og den skaber også et indbydende udtryk.


Den Organiske
Dråben er et lille men stort mesterværk. Designet tilbage i 1958 af Arne Jacobsen som en del af hans legendariske indretning af SAS Hotel, skulle der alligevel gå 50 år, før denne stol igen kom i produktion. Dette er fordi tiden har udviklet produktionsmulighederne, så nye materialer kunne få stolen ned i en pris der var til at betale for privatkunder. Og man får også rigtig meget stol og design for pengene her!

Det unikke design giver et dristigt og exceptionelt udtryk, som gør Dråben mindst lige så aktuel i dag, som den var for 50 år siden. Stolen tilfører elegance til din indretning, og passer til mange forskellige omgivelser som et fantastisk eksempel på møbeldesign, der er i stand til at påvirke og løfte et helt lokale ved sin blotte tilstedeværelse og skønhed. Stolen fås i flere smukke nuancer samt fuldpolstret i stof eller læder.


Den minimalistiske

One. Da Verner Panton i 1955 designede en stol til en restaurant i Tivoli, valgte han helt enkelt at kalde den for Tivoli-stolen. Og stolen osede da også af “tivoli” set i forhold til de møbler, som Verner Pantons samtidige møbelarkitekt-kollegaer designede. Verner Panton var nemlig kendt for at bruge anderledes materialer, former og ikke mindst farver end tidens designnorm. Det var den første stol Verner Panton designede, og i 2003 relancerede Montana stolen.

One er kendetegnet ved sit minimalistiske udtryk, og den passer derfor perfekt ind i den moderne boligindretning. One kan bruges både ude og inde. Stolen fås i 12 farver, for som Verner Panton selv sagde: »Man sidder bedre på en farve, man kan lide.«


Den rå

Det danske møbeldesign star aldrig stille, og de seneste år har ingen undtagelse været. Samtidig er vi gået lidt væk fra det masseproducerede, og vi vil gerne have noget særligt. Københavns Møbelsnedkeri har designet CPH Chair-stolen, der med sit jordnære, cool og rå look, emmer af nordisk natur. Her, er det materialerne der løfter hele designet, og giver stolen sit særpræg.

Stolen er super flot med et skind eller læderhynde, og med sit rå og naturlige look kombineret med det stilrene design, formår den at være yderst interessant og have potentiale som en ny klassiker.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og