[single_post_category_name]

Sådan får dine planter det rigtige lys 

Alle planter har brug for lys, men behovet for lys varierer for hver slægt og art. Som grundregel har planter, der blomstrer, bærer frugt eller har brogede blade, brug for mere lys end planter, der ”kun” har grønt løv. De fleste af vores stueplanter stammer fra tropiske eller subtropiske områder. Her kan lysforholdene variere fra svagt oplyste steder i bunden af junglen, til åbne, lyse græsområder og endda bjergterræn. Selvom en plante er blevet flyttet fra sit oprindelsessted, har den stadig de samme lysbehov, der skal dækkes, for at planten kan overleve. 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan vælger du det rigtige gulvtæppe

Naturligt lys 
Spørgsmålet er ikke, om sollys er bedst, men hvor meget sollys planten har behov for, og i hvor lang tid. Lysmængden i et rum eller bare en del af rummet ændret sig meget i løbet af en dag. Planter fra tørre områder, såsom sukkulenter og kaktus, er de eneste planter, der tåler direkte sollys hele dagen. Nogle planter tåler direkte sollys i kortere perioder dagligt uden at tage skade. Andre igen foretrækker indirekte eller filtreret lys. Den basale forståelse af en plantes lysbehov er vigtig, for at planten trives. 

Lys fra glødepærer
Glødepærer er den lyskilde, der anvendes i de fleste hjem. Glødepærer har en høj andel af rødt lys, der er nødvendigt for planter med blomster. Dog er den samlede andel af blå og violette stråler ikke stor nok. Derfor er glødepærens lys ikke velegnet som den eneste lyskilde til planter, men kan bruges i kombination med fluorescerende lys, hvis der ikke er naturligt sollys tilgængeligt. 

Fluorescerende lys
Lamper med lysstofrør er almindeligt i kontorområder, og i nogen grad i boliger. Lyset adskiller sig fra det lys, en glødepærer giver, idet det indeholder en høj andel af blåt lys, som anvendes til løvdannelse. Planter, der primært vokser ved hjælp af løvet, kan derfor klare sig med fluorescerende lys alene. Man kan købe plantebelysning, der giver blåt, violet og rødt lys. 

Halogenlys 
Lys fra halogenlamper er mange gange mere intenst end lys fra glødepærer. De mest anvendte halogenlamper har et fuldt og komplet spektrum af lysfarver. Balancen mellem blåt og hvidt lys forsyner planten med alt, hvad der er nødvendigt, for at den kan vokse og blomstre. Halogenlamper anvendes ofte, når man dyrker store planter indendørs.

LÆS OGSÅ: Inspiration til indretning af boligen anno 2017

Planternes lysbehov
Selvom stueplanter kan dyrkes med succes ved kunstig belysning, står de fleste i nærheden af et vindue med naturligt sollys evt. suppleret med kunstbelysning. 

Fuld lys 
Planten står et sted, hvor der er mindst fem timers direkte sollys om dagen. Det er de plantetyper, der har det største lysbehov. Meget få stueplanter kan klare fuld lys hele dagen. Solens stråler kan forstærkes af vinduesglasset, og temperaturen kan nå et niveau, hvor løbet bliver forbrændt. Selv planter, der trives i direkte sollys, bør stilles lidt væk fra vinduer og beskyttes mod solen i sommermånederne. 

Delvis sol 
Her får planten kun et par timers direkte sollys i vintermånederne. Den øvrige del af dagen står planten lyst med indirekte eller filtreret sollys. De fleste blomstrende planter vil trives og blomstre under disse betingelser. 

Halvskygge 
Et område, hvor der er meget lyst, men uden direkte sol, og hvor der er delvist mørkt midt på dagen. Lyset kan filtreres af persienner, foranstående eller udendørs beplantning eller et tagudhæng. Hvis der suppleres med kunstig belysning, vil nogle blomstrende planter kunne blomstre under disse betingelser. De fleste grønne bladplanter trives under disse lysforhold. 

Skygge 
Planten står uden direkte sollys og delvist mørkt midt på dagen. Planten har dog brug for lys nok til, at man kan se dens skygge. Kun få grønne blodplanter kan trives under disse forhold i længere perioder. Enten skal der supplerende kunstigt lys til, eller planten skal skifte plads indimellem, så den får naturligt lys. 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide