Sådan dyrker du spiselige planter i vindueskarmen

Facts


Houzz er verdens største hjemmeside inden for indretning, renovering, design og arkitektur.

Se mere på www.houzz.dk eller @houzzdk.

Det behøver slet ikke være så kompliceret at lave en køkkenhave i vindueskarmen. To gartnere giver deres bedste tips.

Gartner og havedesigner Vibeke Markussen og gartner Karen Margrethe Nielsen fra Assens Planteskole kan få alt til at gro – også i vindueskarmen. Lær her, hvordan du skal gøre dem kunsten efter.

Lækre urter og grøntsager er nemmest at dyrke enten i haven eller på altanen, men har du ingen af delene, kan det altså stadig lade sig gøre – og det er både pænt, velduftende og lækkert til madlavningen. Det kræver blot en vindueskarm med rigelig lys, de korrekte planter og nogle dråber vand i ny og næ.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til grønne planter på dit badeværelse

Begge eksperter foreslår karse og basilikum som nogle urter, der er nemme at dyrke i vindueskarmen. ”Karse er nemt at så. Det skal bare sås på en plade fugtigt vat på eksempelvis en underkop”, fortæller gartner Karen Margrethe Nielsen. Når det gælder karse kan selv de små være med, og det gror hurtigt. Til gengæld kan man kun høste det én gang. Derfor kan karsen blive en kort fornøjelse. Derimod holder en basilikum lidt længere og gartner og havedesigner Vibeke Markussen beskriver den som den ideelle indendørsurt i et koldt land som Danmark.

Basilikum kan slet ikke tåle kulde. Derfor bør man altid have den indendørs på den her tid af året. Den skal have godt med lys og helst stå i en lun vindueskarm,” siger hun. For at passe en basilikum skal du nippe dens blade – det sikrer, at den ikke breder sig for lystig – og så skal den vandes, men ikke for ofte. ”Giv den vand, så den er fugtig, men lad den næsten tørre ud, før du vander den igen. Mange krydderurter har deres oprindelse i varmere himmelstrøg, så de er vant til at blive tørre, og de har godt at det,” siger Vibeke Markussen. Af andre urter, der er nemme at holde og ikke kræver særligt meget arbejde foreslår eksperten ærteskud og rosmarin.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med andet end urter, foreslår Vibeke Markussen en stuetomat, der kan købes på de fleste planteskoler. Hun forklarer, at den giver små cherrytomater og er ligeså nem at passe som en basilikum. Den skal også først vandes, når den næsten er helt tør. ”Det er det smarte ved de her planter. De passer til de personer, der har det med at glemme at vande deres planter, så alle kan altså være med,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om de 8 mest populære planter

Karen Margrethe Nielsen foreslår chiliplanter, som kan købes som færdige planter, men man kan også spire dem selv. Der findes mange forskellige sorter og farver, hvor selve frugtens smag og styrke varierer.

Begge eksperter anbefaler, at alle urter og planter står lyst og lunt, men de må ikke placeres i direkte sollys. De skal vandes, før de tørrer helt ud og har desuden godt af lidt flydende gødning. Det gælder dog ikke karsen, der heller ikke kan bruges mere, når først du klipper den. De andre vokser videre. “Tomater og chilier er nemme at plukke. Der tager du bare frugten, når den er moden. Ved urter er det en god idé at nippe både top- og sideskud, så du holder planten tæt og stærk,” siger gartner og havedesigner Vibeke Markussen.

De fleste planter holder kun en sæson og skal derfor udskiftes hvert år. Vibeke Markussen fortæller dog, at det godt kan lade sig gøre at lave stiklinger på nogle enkelte og mere hårdføre urter. Det gælder for eksempel for rosmarin. Du laver en stikling ved at klippe et lille skud af planten og plante det i fugtig jord. Karen Margrethe Nielsen fortæller, at chiliplanter godt kan holde i flere år, men de er pænest, hvis du laver en ny hvert år. Her kan du gemme frø fra årets høst, så har du til at så nye planter det efterfølgende år.

Når det gælder potter, er der uendelige muligheder. Der skal være plads til rødderne, men potten må ikke være for stor, så kan det være svært at styre, hvor meget vand, planten behøver. Det kan give et flot twist at tænke kreativt. Du kan eksempelvis som på billedet ovenfor bruge gamle bøtter eller dåser til at plante i. Det kan give et mere rustikt look og gøre planterne til en del af din indretning.

Altså er der fire ting, du skal huske, når du vil lave din egen indendørs køkkenhave:

• Både urter og planter skal stå lyst og lunt
• Vand først, når jorden bliver tør
• Brug eventuelt flydende gødning med jævne mellemrum
• Nyd synet, duften og hjemmehøsten i din madlavning

LÆS OGSÅ: 8 grønne planter, der er som skabt til dit køkken

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450